Santi Cremades: "Ja estem en el pic màxim de contagi i per Sant Valentí podríem estar en 200/300 casos d'incidència acumulada"
El professor de matemàtiques de la Universitat Miguel Hernández d'Elx en declaracions a 'A la ventura' ha reafirmat el seu pronòstic i n'ha fet un altre, el pic d'ingressat en UCI i morts serà el 26 de gener
El professor de matemàtiques de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Santi García Cremades, ho ha tornat a fer. Ha tornat a encertar. Fa una setmana, en declaracions al programa A la ventura, va anunciar que aquesta setmana arribaríem al pic de contagis. I així ha sigut.
Com ha confirmat el científic, la Comunitat Valenciana ha arribat al pic màxim de contagis. Aquest dimecres ha anat més lluny i ha fet un segon pronòstic: "tal vegada el pic màxim, no sols en UCI també en morts –que és la corba que més ens preocupa a tots– arribe dimecres que ve, 26 de gener".
Les xifres han confirmat el pronòstic del matemàtic
Segons les últimes xifres publicades per la Conselleria de Sanitat els casos actius han baixat per primera vegada en tres mesos.
Segons les seues paraules: "No és cap sorpresa que els models matemàtics encerten, però el que sí que ens ha sorprés ha sigut aquesta pujada cap al pic màxim". Aquesta ona d'òmicron se'ns ha escapat a tots de les previsions, ha dit.
En aquest sentit, Cremades s'ha referit al mes de desembre per a dir que "[òmicron] era impredictible perquè no s'assemblava a cap variant. De fet, si el comparem històricament amb altres variants trobem que és el virus que més s'ha contagiat en la història de la humanitat". Cremades ha dit que els viròlegs també estan sorpresos, "aquesta pujada escapa de la nostra comprensió".
Santi Cremades ha volgut destacar que aquest pic màxim és important per a entendre com comportar-nos i també com s'estructura la societat, "tot perquè una variant així no ens torne a agafar desprevinguts".
Si el comparem històricament amb altres trobem que és el virus que més s'ha contagiat en la història de la humanitat.
Preguntat si a la vista de l'actual xifra d'incidència acumulada (3.158 casos/100.000 habitants), és ser realista pensar en aquesta baixada tan dràstica pronosticada fa ara una setmana, el matemàtic s'ha reafirmat que aquesta baixada brusca que es produirà en un parell de setmanes.
"El que és important d'aquesta variant és la velocitat de contagi. Jo vaig dir la previsió d'incidència acumulada segons dades externes, perquè –i ho vull recordar– és impossible predir un canvi de tendència a través de les matemàtiques i/o les estadístiques. El que sí que podem fer és adoptar corbes d'altres països, en aquest cas de Sud-àfrica, Israel o el Regne Unit. I per això podem dir que cap a mitjan febrer, per a la data romàntica, estarem en 200/300 contagis d'incidència acumulada".
Encara tenim per davant dues setmanes complicades
Això sí, encara hi ha per davant dues setmanes complicades, ha dit Cremades, "però a favor nostre tenim que en aquesta variant la càrrega viral i la seua simptomatologia duren menys. I per això les permanències en UCI, que abans eren entre 7-10 dies, ara són entre 5-7 dies, i per això la quarantena és només de set dies.
Salvador Peiró creu que encara hi poden haver sorpreses
L'epidemiòleg i assessor del Consell, Salvador Peiró, també en declaracions en A la Ventura, si bé ha dit que "en general" es mostra d'acord amb els pronòstics realitzats pel matemàtic Santi Cremades, en la seua opinió, podria donar-se alguna diferència. "Jo no estic tan segur d'haver arribat al pic. Hi ha una desacceleració claríssima de la incidència acumulada. Unes altres comunitats com són Navarra, el País Basc o Aragó estan baixant, i en el nostre cas serà al voltant d'una setmana".
Preguntat si considera que la baixada serà tan brusca com apunta el matemàtic, ha contestat que "Podria ser. Encara que s'ha de considerar que la pujada ha durat quatre o cinc setmanes... i podria ser que també la baixada es produïra al llarg de quatre o cinc setmanes. El que sí que és segur és que anem de baixada, però, com serà la baixada? No ho sé".
"Sóm diferents a Sud-àfrica, Israel i Anglaterra"
Peirò ha dit -referint-se als països que utilitza Cremades per a fer les prediccions- que s'ha de pensar que Israel és un país molt jove, Sud-àfrica també ho és. Ells estan en estiu, nosaltres en hivern. Ací, el nostre nivell de vacunació és superior al d'aquests altres països. Pense que hi ha moltes diferències per a traslladar les dades d'aquests països al nostre".
Estrategia de vacunació
Preguntat per l'estrategia de vacunació, després que aquests dies algunes veus expertes hagen qüestionat la decisió de posar la tercera dosi "a tots els majors de díhuit anys", en compte de les persones més vulnerables, Salvador Peiró ha dit: "La tercera dosi era molt important per als majors de 60 anys i és útil en els majors de 35, 40 anys... Ara, el que no sabem és l'eficàcia en gent que ja porta dues dosis i que el seu risc de patir covid greu —que és per al que ens protegeixen les vacunes— és ja molt baix. No tenim dades especials que recomanen posar-la, però tampoc hi ha opinions contràries".