Sant Vicent del Raspeig lidera el rànquing de municipis amb més seguidors en Telegram

L’Ajuntament ha sigut pioner a l’hora d’usar aquesta xarxa social com a servei públic d’informació durant el confinament.

VÍDEO | Sant Vicent del Raspeig lidera el rànquing de municipis amb més seguidors en Telegram

L’Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, a l’Alacantí, és el municipi de tot Espanya amb un nombre més gran d’usuaris i usuàries en la xarxa social Telegram, amb vora 3.000 subscriptors, segons un rànquing que s’ha elaborat el municipi mateix, amb dades actualitzades amb data 25 de maig de 2020.

Per a establir aquesta llista, des de l'àrea de comunicació del consistori han dut a terme una cerca de tots els pobles i ciutats espanyols, des dels més poblats als menys, jugant amb els noms dels municipis, l’òrgan de govern, les abreviatures i diferents llengües de l’estat en què podien estar: ajuntament (valencià), ayuntamiento (castellà), concello (gallec) o udala (basc). L’estudi té un marge d’error del 5%.

L’èxit de Sant Vicent del Raspeig en el rànquing no és una casualitat. Tot i que es va posar en marxa al mes de febrer per tal d’intentar arribar a tota la població i oferir informació de servei a través de plataformes diferents de les habituals, no va ser fins a l’arribada de la crisi del coronavirus que es va disparar el nombre de subscriptors. La pandèmia va servir a l’Ajuntament per a potenciar aquesta xarxa social que, en només tres mesos, ha aconseguit encapçalar el llistat.

El regidor de Presidència de la localitat, José Luis Lorenzo, ha assegurat en À Punt Mèdia que la clau ha sigut anar fent “assaig i error”, copiant “el que més ens agradava dels comptes d’altres municipis”. També ha explicat que la intenció inicial era impulsar una eina “propera” i Telegram permetia aquesta possibilitat, la d’oferir continguts “clars i concisos amb el mòbil”.

A la localitat hi ha també altres entitats que han començat a utilitzar Telegram per a les comunicacions, com és el cas dels clubs Futsal Sant Vicent o el Natació Sant Vicent. També els instituts i col·legis i cada vegada més associacions de pares i mares l’han fet seu. Amb el confinament i les classes a distància han experimentat una nova realitat mai vista.

A més de Sant Vicent del Raspeig, en la part alta del rànquing també hi ha altres municipis de la Comunitat Valenciana com ara la Vall d’Uixó (Plana Baixa) en segona posició, Sueca (Ribera Baixa) en sisena posició, o Benicarló (Baix Maestrat) en dècima posició. Segons es desprén de l’estudi, la Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb un nombre més gran d’ajuntaments amb compte de Telegram. La cap de premsa del consistori de Sant Vicent del Raspeig, Ana Belén López, augura que Telegram pot ser una xarxa social “puntera per a les administracions locals” per la seua “versatilitat i unidireccionalitat”.

Per què Telegram?

Aquesta xarxa social és un canal directe d’informació que elegeix cada subscriptor per tal d’intentar evitar publicacions virals, com ara les fake news o notícies falses que si apareixen és en altres aplicacions mòbils. A més, permet els grups de treball, fet que el fa perfecte perquè les institucions facen d’aquesta eina una eina comunicativa principal. Autoritza l’enviament de PDF i imatges amb la màxima resolució i sense reducció de la grandària.

No obstant això, l’ús de Telegram no suposa deixar de banda altres xarxes socials o mitjans de comunicació, al contrari, les complementa. Així, Ana Belén López creu que les xarxes socials “són com un fill, es creen i després s’han de cuidar perquè tinguen una vida plena” i ha afegit que “no hem deixat de banda cap altre dels canals de comunicació”.

Qui utilitza Telegram?

Aquesta xarxa social es va posar en marxa l’agost de 2013, no obstant això, l’ús a Espanya no s’ha disparat fins a l’arribada de la pandèmia. El regidor de Presidència de Sant Vicent del Raspeig ha remarcat que tot i que Telegram “no està al nivell del Whatsapp”, és una eina amb molt potencial que “ja que té mig milió d’usuaris”. Els que més estan fent ús d’aquest són, ara per ara, els partits polítics com Podem o Vox, que ha traslladat la seua via comunicativa principal. També Esquerra Unida i Ciutadans tenen amb un canal molt actiu.

Algunes personalitats del món de la política també han decidit crear un canal propi en l’àmbit individual. És el cas de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. Últimament, també s’han unit a aquesta via el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el ministre de Consum, Alberto Garzón.

També et pot interessar

stats