Sant Josep insòlit, sense aglomeracions ni festa als carrers

Centenars de músics interpretaran els pasdobles més emblemàtics de les festes al migdia des dels balcons.

La plaça de la Mare de Déu de València en un aspecte inusual en aquestes dates, completament buida, ahir dimecres
La plaça de la Mare de Déu de València en un aspecte inusual en aquestes dates, completament buida, ahir dimecres / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

La Comunitat Valenciana desperta aquest dijous amb una jornada festiva, però de les més atípiques que s'han viscut mai. En el que hauria sigut el dia gran de les Falles i l’equador de les festes de la Magdalena, els trons matiners dels masclets, les aglomeracions als carrers i el colorit de les gaiates i els monuments fallers s’han convertit en el silenci i els carrers buits a què obliga l’estat d’alarma decretat el cap de setmana passat per a frenar els contagis de coronavirus.

Serà una jornada sense monuments fallers als carrers, però no sense música. Els músics valencians no han volgut renunciar a temes tan arrelats en el calendari festiu com ara Amparito Roca o Paquito el Chocolatero. Per això, amb el suport de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, han convocat el Festival dels Balcons, a les dotze del migdia, en què s’interpretaran aquestes peces. La convocatòria s’ha fet extensiva a tots els municipis valencians.

El col·lectiu de músics agafa així el guant a l’humorista Eugeni Alemany, que condueix Atrapa’m si pots i com a col·laborador d’APD d’aquesta casa, que va reptar els músics valencians a fer sonar els seus instruments el dia de Sant Josep, per a recordar d’alguna manera el dia gran de la festa fallera. Serà una de les iniciatives que han pensat els fallers i els gaiaters.

El sector de la restauració serà un dels que més notarà els efectes d’aquest dia de Sant Josep insòlit. El tancament ha obligat a cancel·lar les reserves de molts dinars familiars per a celebrar el Dia del Pare i, en el cas dels allotjaments hotelers, també s’han cancel·lat nombroses reserves, ja que la coincidència de la cremà en dijous havia atret centenars de turistes disposats a viure a la Comunitat Valenciana la fi de la festa.

L’ajornament de la Magdalena també ha comportat un colp dur per als restauradors de Castelló de la Plana, habituats a dir allò de “no queden taules” durant les celebracions de la Magdalena.

Nova fita en el calendari

La d’enguany serà la tercera vegada en la història que no hi haurà ambient faller als carrers valencians. A més de la pandèmia del Covid-19, la guerra de Cuba (1896) i la Guerra Civil Espanyola (del 1937 al 1939) van obligar a suspendre la festa. En el cas de la Magdalena, només va canviar de data el 2004, perquè la romeria coincidia amb les eleccions.

Malgrat totes aquestes supressions, la capital valenciana reviurà l’ambient festiu del 15 al 19 de juliol, quan s’ha previst celebrar les Falles. Pel que fa a la resta de municipis valencians, en la majoria de casos no han encaixat encara el nou calendari faller. El mateix passa a Castelló, on el consistori esperarà a l’evolució del coronavirus per a fixar una nova data per a les seues festes.

També et pot interessar

stats