Sanitat vol aprovar el pla antitabac amb un "acord de col·laboració" i accepta quasi 160 al·legacions de les autonomies

Les comunitats demanen més temps per a revisar els canvis proposats i hauran de decidir abans de dijous al migdia si s'hi adhereixen o no

La ministra de Sanitat, Mónica Garcia, en una roda de premsa des del Ministeri
La ministra de Sanitat, Mónica García, en una roda de premsa / Jesús Hellín (Europa Press)

La Direcció General de Salut Pública del Ministeri de Sanitat ha proposat aquest dimecres en la comissió extraordinària de salut pública a les comunitats autònomes l'aprovació del Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027 a través d'un "acord de col·laboració", fórmula contemplada el reglament del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut. Les comunitats autònomes, que són l'altra part implicada en la negociació, han demanat més temps per a revisar els canvis plantejats i les al·legacions presentades per alguns dels governs autonòmics.

La data límit és aquest dijous al migdia, quan els territoris hauran de decidir si s'adhereixen o no al pla antitabac que vol impulsar la ministra de Sanitat, Mónica García, orientat a ampliar els espais en què es prohibirà fumar.

Per a facilitar el camí per al consens, el Ministeri de Sanitat ha admés quasi 160 al·legacions fetes per les diferents autonomies, que s'han abordat en la reunió celebrada hui. De les 157 que s'han presentat en total, només deu "no han tingut una resposta positiva", mentre que la resta "han necessitat una modificació o aclariment al text".

Així, des del Ministeri de Sanitat han informat que s'han incorporat un total de 147 propostes de les comunitats al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme. La intenció Mónica García és donar llum verda al document "per mitjà d'un acord de col·laboració entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies" en la reunió que el consell interterritorial del Sistema Nacional de Salut celebrarà divendres.

Els responsables de les carteres sanitàries de les comunitats autònomes ja demanaren el passat 14 de març, quan va tindre lloc l'última reunió sobre l'assumpte, més temps per a estudiar possibles al·legacions i noves evidències científiques. Sanitat els va obrir un termini per a presentar noves esmenes i al·legacions al pla que va véncer el dimecres 27 de març. De les 180 al·legacions presentades, se n'exclogueren més d'una vintena en un primer moment.

També et pot interessar

stats