Sanitat presenta el pla antitabac que vol prohibir fumar i vapejar en més espais

El pla, que detallarà aquest dijous a les comunitats, aspira a reduir la prevalença i evitar la introducció en l'hàbit tabàquic, especialment dels joves

Una dona fuma en una terrassa
Una dona fuma en una terrassa / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat presenta aquest dijous a les comunitats el seu pla antitabac en el qual proposa prohibir fumar i vapejar en "determinats espais comunitaris i socials a l'aire lliure" i en altres de privats en presència de menors, així com augmentar el preu.

Ho farà en una reunió de la Comissió de Salut Pública, que també abordarà altres assumptes com les recomanacions de l'anticòs monoclonal nirsevimab contra el virus respiratori sincicial (VRS) per a la pròxima temporada o l'estudi de l'avaluació de la vacunació contra l'hepatitis B en nounats amb alt risc d'infecció per transmissió vertical.

A més, segons l'orde del dia, Sanitat i comunitats debatran sobre el procediment per al reconeixement del dret a la compensació econòmica per a les víctimes de l'amiant i s'informarà de la revisió del protocol de tos ferina i dels avanços en el reial decret que desenvolupa el pla de preparació i resposta enfront d'amenaces de salut pública.

Després de tot això, Sanitat desgranarà el Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme (PIT) 2024-2027, que aspira a reduir la prevalença i evitar la introducció en l'hàbit tabàquic, especialment dels joves.

Compost de 5 metes i 22 objectius, recorda que gran part de les mesures hauran de materialitzar-se en una reforma de l'actual llei antitabac que "el govern s'ha compromés a dur a terme en la present legislatura".

Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027

El document recupera en bona part el pla que va quedar redactat el 2021, però que no va arribar a veure la llum, i proposa augmentar els espais en els quals no es puga fumar ni vapejar, encara que sense detallar quins, cosa que es farà en aquesta futura reforma de la llei antitabac promesa.

Així, advoca per estendre la prohibició en "determinats ambients comunitaris i socials a l'aire lliure i en uns certs espais de l'àmbit privat, especialment aquells amb presència de menors".

També considera fonamental ser conscients de les noves formes de consum de nicotina a través de cigarrets electrònics i el tabac escalfat, que vol equiparar al convencional regulant "la venda i consum tant dels dispositius que utilitzen líquids, cartutxos o recanvis amb nicotina com els que no".

Al costat de cigarrets electrònics i vapejadors, pipes d'aigua, catximbes o pipes, l'ús de les quals es produeix fonamentalment en entorns d'oci. "Es tracta d'una realitat que és necessari regular en tractar-se d'una font de consum ocasional i una porta d'entrada a un consum més regular i a l'addicció en etapes successives i que presenta riscos afegits al del consum de tabac", indica.

Incrementar el preu del tabac

Un altre dels plantejaments és el de revisar la quantia de les sancions i incrementar els tipus impositius del tabac per a augmentar així el preu i promoure la creació d'una nova figura impositiva que establisca un gravamen específic per als cigarrets electrònics amb nicotina.

A més, introdueix l'empaquetat genèric i la prohibició d'additius que confereixen aromes al tabac i productes relacionats, fet que ja el Ministeri de Sanitat va posar en marxa recentment.

No oblida tampoc l'impacte mediambiental del tabac i els derivats, per la qual cosa planteja una col·laboració amb els ajuntaments per a impulsar el desenvolupament d'ordenances municipals de prohibició de llançar puntes de cigarret en vies públiques i espais naturals.

Sanitat té com a meta també fomentar l'abandonament de l'hàbit. Per a això suggereix incloure en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut la intervenció en tabaquisme en l'àmbit hospitalari i modificar els criteris d'accés als fàrmacs finançats.

També et pot interessar

stats