Sanitat retira el permís a la clínica Quirón de València per a poder ser punt de vacunació Covid-19

Els responsables del centre van decidir unilateralment procedir a administrar la segona dosi d’AstraZeneca a 114 persones, 113 d'elles menors de 60 anys

Imatges de la clínica Quirón de València
Imatges de la clínica Quirón de València / À Punt NTC

Sanitat sanciona la clínica Quirónsalud de València amb la retirada d’autorització per ser “punt de vacunació Covid-19”; després que el centre administrà la segona dosi d’AstraZeneca al seu personal sanitari, desoint el criteri marcat pel Consell Interterritorial de Salut. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha emés un comunicat que signa la directora general de Salut Pública, Ofelia Gimeno, remés a la direcció de l'empresa, on deixa clara la nova situació.

A més d’haver desobeït la norma dictada pel Consell “arran de la detecció de casos de trombosi en llocs poc habituals”, la Direcció General de Salut Pública també explica que el 7 de maig va demanar al centre de salut una llista de 70 professionals que la clínica al·legava que no havien sigut vacunats, “sense obtindre cap resposta”. Uns dies després, el 10 de maig, a la Conselleria va arribar un burofax de la clínica on es deia que, si el mateix dia no es rebia instrucció contrària, procedirien a vacunar el seu personal amb una segona dosi d’AstraZeneca. La Conselleria va respondre el mateix dia, amb una sol·licitud reiterada de la llista de professionals, sense obtindre cap resposta. 

No va ser fins al dia 12 de maig que l’administració que encapçala Ana Barceló es va assabentar per la premsa que part del personal sanitari menor de 60 anys de l'esmentat hospital ja s’havia vacunat. En aquell moment, Sanitat va recaptar els informes necessaris per a constatar que així havia ocorregut.

La raó de les mesures preventives

Les complicacions, que van esdevindre en casos de trombosi acompanyada de trombocitopènia als sins venosos cerebrals i venes esplàncniques, eren objecte d’estudi per si podien tindre alguna relació amb l'administració d'aquesta vacuna, segons explica la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, que afirma que “els responsables del centre de vacunació Quirón València eren coneixedors d'aquesta qüestió. Així i tot, van decidir unilateralment procedir a administrar la segona dosi d’AstraZeneca a 114 persones, 113 d'elles menors de 60 anys, al marge de l'estratègia de la Comunitat Valenciana”.

Per tots aquests fets, la Direcció General de Salut Pública explica que “estem, per tant, davant d'una vulneració de l'estratègia d'obligat compliment, una ruptura de la bona fe, un clar incompliment de les directrius emanades des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, motiu suficient per a retirar la confiança depositada” en el centre Quirónsalud València, a l'efecte de col·laborar amb l'administració “en tan delicada tasca com és la vacunació contra la Covid-19”.

També et pot interessar

stats