Sanitat reserva més de la meitat de les vacunes d'AstraZeneca per a les segones dosis

La conselleria d'Ana Barceló estudia com habilitar l'elecció de les persones menors de 60 anys abans de citar-les per a evitar malbaratar vials de Pfizer

Cues en el centre de vacunació instal·lat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València
Cues en el centre de vacunació instal·lat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València / Twitter: @GVADrPeset

A la Comunitat Valenciana hi ha 196.843 persones menors de 60 anys vacunades amb la primera dosi d'AstraZeneca i pendents de completar la pauta amb una segona per a garantir la protecció contra la Covid-19, segons xifres de la Conselleria de Sanitat Universal. Són fonamentalment els grups considerats com a col·lectius essencials en l'estratègia de vacunació, integrats per les forces i cossos de seguretat de l'Estat i personal de centres educatius, que reberen la primera injecció entre febrer i març i que, per a la segona, podran triar entre una dosi de la mateixa farmacèutica (sempre que signen un consentiment informat dels riscos) o optar per la de Pfizer-BioNTech per a completar la immunització, com ha establit el Ministeri de Sanitat. Una segona punxada que començarà a inocular-se a principis de juny, una vegada que s'han complit les setze setmanes prescrites pel Ministeri, que va ampliar el termini tot i que en la fitxa tècnica del preparat d'Oxford se n'indicaven dotze. 

La conselleria liderada per Ana Barceló està treballant ja en el dispositiu per a organitzar l'administració d'aquestes segones dosis, segons ha confirmat a À Punt. En previsió del que està passant en altres autonomies, té reservades més de la meitat de les vacunes d'AstraZeneca que estan arribant als magatzems sanitaris per a menors de 60 i estudia com organitzar la segona punxada perquè vol saber per avançat si triaran Pfizer o la vacuna anglosueca per a agilitzar la logística i tindre suficient subministrament d'ambdues marques. 

Malgrat el criteri del Ministeri de Sanitat que s'administre Pfizer a les persones vacunades inicialment amb AstraZeneca la tendència que s'està donant en altres comunitats on ja estan inoculant les segona dosi parla per si mateixa: el preparat d'Oxford arrasa de manera molt clara. A Galícia és l'opció escollida pel 80%, a Andalusia i Múrcia pel 90%. I en comunitats com Madrid, que va discrepar des del principi de la decisió del departament liderat per Carolina Darias, directament es recomana a la població que se decante per la vacuna d'AstraZeneca. 

Un escenari que pot complicar la logística si a la Comunitat Valenciana es replica aquesta elecció majoritària, perquè no és operatiu tindre enllestits molts vials de Pfizer en els 133 punts de vacunació que hi ha distribuïts pel territori, si finalment moltes de les persones citades no volen eixa vacuna. Tindre una previsió del que triarà cada persona abans del moment de la cita ajudarà a ajustar el nombre de dosis d'AstraZeneca i Pfizer de què haurà de disposar cada centre. També s'evita el malbaratament dels vials de la farmacèutica nord-americana, que necessita conservar-se a menys 70 graus i no pot tornar-se a congelar una vegada es trenca la cadena de fred. 

La Conselleria de Sanitat Universal té guardades ara mateix vora 168.000 dosis d'AstraZeneca, necessàries també per a completar la immunització de la població entre 60 i 69 anys. Més de mig milió de persones en aquest tram ja ha rebut la primera injecció, segons les dades de vacunació que el Ministeri va actualitzar aquest dimecres, 27 de maig. 

Tot i que els incompliments reiterats dels lliuraments per part d'AstraZeneca han fet trontollar la immunització a Espanya, el departament d'Ana Barceló insisteix que no hi haurà desabastiment perquè arribaran més vacunes en les properes setmanes. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, assegurava aquest dimecres que el subministrament està garantit i que totes aquelles persones que vulguen tornar a rebre la vacuna anglosueca ho podran fer. Per a dilluns s'esperen 1,3 milions de dosis més d'aquesta marca, que es repartiran per totes les comunitats autònomes.

Cinc mesos després de l'inici de la campanya d'immunització contra el coronavirus, el 41% de la població valenciana (2,7 milions de persones) tenen ja almenys la primera dosi de la vacuna, i el 20% (un de cada cinc habitants) ha completat ja la pauta.

També et pot interessar

stats