Darias garanteix un abastiment suficient per als menors de 60 anys que trien repetir amb AstraZeneca

La ministra de Sanitat explica que s'ha acordat que el certificat europeu de vacunació siga emés per les comunitats autònomes, principalment, i que el Ministeri de Sanitat podrà complementar aquest servei

Darias, durant la roda de premsa d'aquest dimecres
Darias, durant la roda de premsa d'aquest dimecres / À Punt NTC
26 de maig 2021 - 20:44

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha explicat aquesta vesprada en acabar el Consell Interterritorial de Salut, que els menors de 60 anys vacunats amb una primera dosi que vulguen tornar a rebre la vacuna d'AstraZeneca ho podran fer, i que hi haurà suficient abastiment. A preguntes dels mitjans, ha remarcat que "no hi hauria d'haver cap problema". En aquest sentit, ha incidit que el pròxim dilluns arribaran 1,3 milions de dosis més d'AstraZeneca.

La ministra ha recordat que el Consell Interterritorial va acordar establir que la segona dosi per als menors de 60 anys, que havien rebut una primera dosi d'AstraZeneca, seria de Pfizer. "La Comissió de Salut pública va arribar a un acord i això és el que hem traslladat a les autonomies", ha resumit per a després afegir que allò desitjable és que les autonomies respecten els acords. Tot i això, l'acord també preveu, ha afegit, que els que rebutgen Pfizer podran optar a la segona dosi d'AstraZeneca amb un consentiment informat. "Ací no es tracta de triar", ha resumit, i ha afegit que la intenció és que ningú es quede sense immunitzar.

Darias ha detallat al llarg de la roda de premsa que es manté el ritme d’arribada de vacunes i, de fet, aquesta setmana arribaran 1,7 milions de dosis de Pfizer, 363.000 de Janssen i 313.000 de Moderna. També ha anunciat que dilluns arribaran 1,3 milions de dosis d’AstraZeneca, i en la primera setmana de juny 2,4 milions de dosis de Pfizer.

S'estudia administrar Janssen als menors de 50 anys

Preguntada per la possibilitat d'administrar la vacuna de Janssen als menors de 50 anys, la Comissió de Salut Pública ha demanat a la ponència de vacunes que estudie baixar el tram d'edat i caldrà esperar que es pronuncie.

En referència al procés de vacunació, ha detallat que ja hi ha més de 17 milions de persones amb almenys una dosi, i 8,4 milions tenen la pauta completa. La ministra ha valorat la bona marxa de la vacunació massiva. Des de dimecres passat s’han administrat 2,3 milions de dosis de vacunes, i hi ha 1 milió més d’immunitzats en l’última setmana.

D'altra banda, durant la reunió d'aquesta vesprada, el Consell Interterritorial ha aprovat per majoria, no per unanimitat, que el certificat europeu de vacunació serà emés per les comunitats autònomes, principalment. També ho podrà fer el Ministeri de Sanitat, complementant aquest servei, ha afegit la responsable sanitària del govern espanyol. Espanya és país pilot en aquest tema.

Els contagis creixen en els menors de 50 anys

Durant la seua intervenció, Darias ha apuntat que la tendència al descens dels contagis s’ha estabilitzat i ha separat l'evolució en dos franges: es detecta un descens de contagis en els majors de 50 anys i un creixement en els menors d’aquesta edat.

També et pot interessar

stats