Sanitat recomana cuinar a baixa temperatura creïlles, pa, pastisseria industrial i cereals
Llança una campanya per a advertir sobre els riscos de l'acrilamida.
"Amb l'acrilamida no desentones. Tria daurat, tria salut" és el lema escollit pel Ministeri de Sanitat per a la campanya de conscienciació als consumidors sobre els riscos per a la salut que pot suposar cuinar els aliments amb midó a alta temperatura.
L'acrilamida és un compost orgànic que es forma per la cocció excessiva dels aliments rics en midó, com les creïlles i els derivats dels cereals, i que pot ser potencialment cancerigen, segons alguns assajos amb animals.
"Quan cuinem al forn, torrem o fregim en excés aquests aliments, es produeixen concentracions elevades" d'aquesta substància, adverteix la campanya sobre l'acrilamida.
Tindre en compte el color
Per a identificar aquest excés d'acrilamida, Sanitat recomana tindre en compte el color dels aliments fregits, torrats i empanats -creïlles i derivats, galetes, brioixeria, pa i aliments empanats i arrebossats- i evitar que, després de passar per paelles, forns, cassoles i torradors, tinguen un to marró.
Sanitat du a terme aquesta iniciativa en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Acosan), que té l'objectiu d'aconsellar sobre com guisar per a evitar altes concentracions d'acrilamida en els aliments.
El Ministeri recorda que el passat mes d'abril va entrar en vigor el nou reglament de la Unió Europea que reconeix l'acrilamida com a contaminant i insta a controlar-la al llarg de la cadena alimentària.
Per això, estableix mesures de mitigació obligatòries per als operadors d'empreses alimentàries (indústria, càtering i restauració, entre altres) i nivells de referència per a reduir la presència d'acrilamida en els aliments.