Sanitat recomana cuinar a baixa temperatura creïlles, pa, pastisseria industrial i cereals

Llança una campanya per a advertir sobre els riscos de l'acrilamida.

Les creïlles s'han de fregir amb moderació per evitar una concentració elevada d'acrilamida
Les creïlles s'han de fregir amb moderació per evitar una concentració elevada d'acrilamida

"Amb l'acrilamida no desentones. Tria daurat, tria salut" és el lema escollit pel Ministeri de Sanitat per a la campanya de conscienciació als consumidors sobre els riscos per a la salut que pot suposar cuinar els aliments amb midó a alta temperatura. 

L'acrilamida és un compost orgànic que es forma per la cocció excessiva dels aliments rics en midó, com les creïlles i els derivats dels cereals, i que pot ser potencialment cancerigen, segons alguns assajos amb animals. 

"Quan cuinem al forn, torrem o fregim en excés aquests aliments, es produeixen concentracions elevades" d'aquesta substància, adverteix la campanya sobre l'acrilamida.

Tindre en compte el color

Per a identificar aquest excés d'acrilamida, Sanitat recomana tindre en compte el color dels aliments fregits, torrats i empanats -creïlles i derivats, galetes, brioixeria, pa i aliments empanats i arrebossats- i evitar que, després de passar per paelles, forns, cassoles i torradors, tinguen un to marró.

Sanitat du a terme aquesta iniciativa en col·laboració amb l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Acosan), que té l'objectiu d'aconsellar sobre com guisar per a evitar altes concentracions d'acrilamida en els aliments. 

El Ministeri recorda que el passat mes d'abril va entrar en vigor el nou reglament de la Unió Europea que reconeix l'acrilamida com a contaminant i insta a controlar-la al llarg de la cadena alimentària. 

Per això, estableix mesures de mitigació obligatòries per als operadors d'empreses alimentàries (indústria, càtering i restauració, entre altres) i nivells de referència per a reduir la presència d'acrilamida en els aliments.

També et pot interessar

stats