Sanitat presenta un pla d'atenció individualitzada a persones amb ELA

Cada any es detecten de 75 a 125 casos a la Comunitat Valenciana.

Sanitat presenta un pla d\'atenció individualitzada a persones amb ELA
Sanitat presenta un pla d'atenció individualitzada a persones amb ELA
26 de febrer 2020 - 18:49

La Conselleria de Sanitat ha presentat el pla d'atenció a persones amb esclerosi lateral amiotròfica (ELA). És un document que estableix les pautes que han de rebre totes les persones afectades, cuidadores i familiars, per facilitar el tractament diari dels que pateixen la malaltia, que causa incapacitat i dependència.

En el cas de l'ELA, que afecta de 4 a 6 persones per cada 100.000 habitants, l'edat d'inici se situa entre els 55 i els 65 anys, i a la Comunitat Valenciana s'estimen entre 75 i 125 nous casos a l'any. La complexitat de la malaltia fa que siga necessari tractar-la de manera integral i coordinada. Per això el pla pretén oferir al pacient la millor i més ràpida atenció i, a més, adaptar-la al lloc de residència habitual.

El projecte, així, aborda la valoració multidisciplinària amb totes les necessitats que tenen, siguen de tipus respiratori, nutricional, de rehabilitació, social, de dependència i d'atenció domiciliària, de presa de decisions de les cures mèdiques que el malalt desitja rebre o les voluntats anticipades.

A més, el pla presenta altres mesures destacades, com ara la possibilitat de fer un estudi genètic a les persones que tinguen algun familiar afectat per l'ELA, ja que entre el 5% i el 10% dels casos té caràcter familiar. A més, als i les pacients els facilitaran les ortopròtesis que requerisquen, siguen bastons, cadires de rodes o llits articulats, així com lectors oculars o altres sistemes de comunicació, quan no siga possible la comunicació oral o escrita.

El projecte també tracta la part psicològica de la malaltia. D'una banda, dona suport psicològic, emocional i social, per al qual és imprescindible l'actuació sinèrgica dels serveis sanitaris, socials i les associacions; i posa en relleu la importància d'informar el pacient i la seua família que els tractaments no poden curar l'ELA ni revertir el mal, però sí que poden retardar l'avanç dels símptomes i previndre complicacions.

També et pot interessar

stats