Sanitat pacta amb els sindicats negociar millores de les condicions laborals

En el procés —que es desenvoluparà al llarg del primer quadrimestre de 2023— no participarà el CSIF

Protesta dels treballadors a l'Hospital de la Ribera
Protesta dels treballadors a l'Hospital de la Ribera / Col·legi d'Infermeria

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha signat aquest divendres amb els sindicats amb representació en la taula sectorial, excepte CSIF, obrir un procés de negociació, que es desenvoluparà al llarg del primer quadrimestre de 2023, per a millorar les condicions laborals dels treballadors de la sanitat pública.

El pacte, subscrit amb SATSE, CCOO, UGT, CEMS-SAE i Confederació Intersindical Valenciana, preveu que la vigència dels acords aconseguits serà efectiva al llarg de 2023 i 2024, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.

L'acord aborda aspectes com la jornada laboral, amb el compromís de negociar la implantació progressiva de la jornada de 35 hores, així com altres qüestions relacionades amb retribucions, continuar impulsant el Pla d'Atenció Primària o la implantació del Pla d'Ordenació de Recursos Humans.

Sobre aquest tema, el conseller Mínguez ha recalcat que sempre han apostat pel diàleg i la negociació i s'ha compromés a continuar treballant en aquesta línia perquè "la ciutadania dispose de la millor assistència sanitària i “els nostres professionals tinguen les millors condicions de treball".

El pacte per encetar un procés de negociació és fruit de les reunions que ha mantingut durant les últimes setmanes la Conselleria de Sanitat amb els sindicats, arran de la intenció de convocar una vaga per als dies 17 i 18 de gener. Però ara, els sindicats firmants de l’acord opinen que es tracta d’un avanç important per a fixar les línies estratègiques que enforteixen el sistema sanitari i milloren les condicions laborals del personal.

En un comunicat han destacat que el pacte inclou la implantació progressiva de les 35 hores en l'àmbit sanitari en finalitzar 2024, així com altres millores retributives i de condicions laborals per a les treballadores i treballadors, amb un calendari específic que n'assegura el compliment.

A més, assenyalen que suposa assumir el compromís de donar un impuls al pla d'ordenació i pla de millora de l'Atenció Primària amb l'objectiu de millorar la qualitat de la sanitat pública valenciana.

CSIF rebutja el pacte 

El sindicat CSIF ha rebutjat la proposta de la conselleria perquè creuen que malgrat els canvis introduïts per l'administració resulta “insuficient" i li falta concreció, segons ha informat en un comunicat. 

En el text recalquen que aquest pacte és una falta de respecte als professionals i no aporta millores per a un col·lectiu exhaust que ha demostrat amb escreix la seua capacitat.

Així mateix, lamenten que els documents entregats per Sanitat “no contenen propostes concretes, ni desenvolupament ni quantitats econòmiques”. Per això consideren “decebedor” que, malgrat que fa mesos que exigeixen concreció i mesures efectives, el departament encapçalat per Miguel Mínguez continue dilatant l'aplicació de solucions a les mancances de la sanitat de la Comunitat Valenciana.

A més, consideren “inassumible” signar ara un document que l'única cosa que estableix és un calendari després del qual pot arribar-se o no a acords. "En la pràctica, es tracta simplement de signar per negociar, cosa que no té sentit, perquè el que volem subscriure són acords de millora, no continuar fixant reunions per a continuar parlant”, aclareixen. 

També et pot interessar

stats