Sanitat marca les normes per als Moros i Cristians: Menys públic, inscripció prèvia i mascareta

La Direcció General de Salut Pública detalla les mesures per a garantir la seguretat després que dijous passat l’Associació de Sant Jordi, de Moros i Cristians d’Alcoi, demanara permís per a celebrar alguns actes a l'octubre

Filà mora a Alcoi
Filà mora a Alcoi / À Punt NTC

La Direcció General de Salut Pública ha comunicat aquest dilluns les normes i recomanacions que hauran de respectar les festes populars en general i les de Moros i Cristians en particular. Cal recordar que dijous passat, l’Associació de Sant Jordi, de Moros i Cristians d’Alcoi, va demanar permís a la Conselleria de Sanitat per a poder celebrar alguns actes, com ara les entradetes, al llarg del mes d'octubre. Aquest mateix dilluns, la Junta Directiva de l'Associació de Moros i Cristians d'Alcoi ha aprovat la celebració de les festes per a l'abril del 2022.

En aquest context, Sanitat ha remés un pla per aconseguir celebracions segures i en línia amb el que ja es va marcar en les falles de València. Aquestes són les principals normes que marca per a les festes de Moros i Cristians:

  • Senyalització: les demarcacions de l'espai on se celebraran les activitats estaran senyalitzades amb normes i recomanacions per a la prevenció de la Covid-19.
  • Coordinador/a: cada organització tindrà la figura del coordinador/a, que serà una persona amb formació suficient que coneix la normativa sanitària vigent i disposa de criteris per a aplicar-la en el desenvolupament de les diferents activitats.
  • Crides a la responsabilitat: l'organització farà crides al públic i participants per a celebrar uns actes festius responsables.
  •  Zones restringides: l'ús de les zones d'activitat es restringirà a les i els festers i es reduiran les visites en la mesura que siga possible.
  • Envelats sense laterals: es recomana que les activitats es realitzen a l'aire lliure en espais delimitats i en cas de fer ús d'envelats que siga sense laterals per a assegurar el desenvolupament de les activitats en exterior amb ventilació suficient.
  • Inscripció prèvia: totes les activitats organitzades comptaran amb inscripció prèvia d'assistents.
  • Dinars, esmorzars i sopars: es faran preferentment a l'aire lliure o amb envelats sense laterals. Assumiran la normativa específica de la restauració en el moment de la celebració. Es faran grups estables per a seure sempre els mateixos junts. L’ús de barra es limitarà a agafar menjar o beguda.
  • Entrades, dianes, actes d'arcabusseria, ofrena i altres desfilades: l'organització serà en batalló. No es trencaran les files, que sempre compliran la norma d'1,5 metres entre participants, sent cada fila de 4 o 5 components adults en el cas que l'ample del carrer permeta mantindre un 1,5 metres entre festers i festeres i 5 components infantils com a màxim. L'ús de la mascareta serà obligatori fins i tot a l'aire lliure, excepte per als menors de 6 anys. Es marcaran itineraris que eviten aglomeracions. Es tractarà de reduir la presència de públic al màxim. Els músics se situaran almenys a dos metres de les i els festers participants i també entre ells. I el desplaçament en transport col·lectiu es farà seguint les normes d'ús del mitjà de transport.
  • Ambaixades: s'establiran butaques o seients preassignats, i es mantindrà un seient de distància o 1,5 metres entre persones. Es recomana que es realitze a l'aire lliure o en espais ventilats. Caldrà respectar els dos metres de distància entre el públic i les persones participants, que hauran d'usar mascareta a excepció de la persona oradora.
  • Activitats infantils: es desenvoluparan segons la normativa sanitària sobre oci i temps lliure o activitats d'animació sociocultural vigents.
  • Actes culturals: qualsevol acte de caràcter musical o cultural es realitzarà establint butaques o seients preassignats, mantenint un seient de distància en la mateixa fila en cas de seients fixos o complint amb la distància interpersonal d'1,5 metres si no hi ha seients fixos, excepte convivents. S'assegurarà una ventilació suficient i una distància de seguretat d'almenys dos metres entre músics, cantants o persones mantenidores de l'acte i el públic.
  • Actes pirotècnics: amb mascareta, distància, sense aglomeracions i control d'accessos. Es calcularà l'aforament dividint la superfície útil per 2,25 metres quadrats.
  • Elaboració i subministrament d'aliments per empreses externes: s'hauran d'implantar mesures que permeten mantindre les distàncies en les cues als llocs de menjar ambulant.
  • Activitats en cabiles, quarters o seus festeres: es podran realitzar seguint la normativa sanitària vigent per a activitats festeres tradicionals situades als municipis de la Comunitat Valenciana. Si es fan activitats anàlogues a les de la restauració s'estarà al que es disposa en la normativa sanitària vigent.

També et pot interessar

stats