Sanitat inicia els tràmits per a aprovar la regulació del cànnabis medicinal

El reial decret s’està desenvolupant i el text està en “fase de diàleg i discussió” amb la societat civil

Cannabis medicinal
Cannabis medicinal / OMfotovideocontent (Shutterstock)

El Ministeri de Sanitat ha començat els tràmits per a desenvolupar el reial decret amb el qual preveu aprovar la regulació del cànnabis per al seu ús medicinal a Espanya, una vegada iniciades les converses amb els col·lectius implicats i després d'obtindre valoracions prèvies a l'esborrany presentat per l'Agència Estatal de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps).

Segons informen, el text es troba en "fase de diàleg i discussió" amb la societat civil per a rebre les seues aportacions. En paral·lel, s'ha obert un correu en el web del ministeri perquè la ciutadania puga fer-hi aportacions.

La regulació de l'ús medicinal del cànnabis que planteja Sanitat és una mesura "rigorosa i basada en la millor evidència científica disponible", afirmen. A més, es faran avaluacions de manera periòdica per a comprovar l’eficàcia i es dotarà la norma de la flexibilitat suficient perquè puga ser ampliada.

L'aprovació de la mesura s'ha anat allargant des de fa temps, ja que el 27 de juny de 2022, amb Carolina Darias com a ministra de Sanitat, es va celebrar al Congrés una subcomissió per a l'estudi de la regularització del cànnabis amb finalitats terapèutiques. Aquesta va concloure amb un mandat a l'Aemps perquè elaborara un informe amb un termini de sis mesos, que arriba any i mig després, quan s'ha remés l’esborrany al ministeri.

Des de Sanitat reiteren que la regulació plantejada és garantista "quant a la qualitat dels productes i la seguretat dels pacients". També, que habilita les vies legals disponibles per a poder disposar de compostos terapèutics a base de preparats estandarditzats de cànnabis que hagen mostrat evidència a l'hora d'alleujar el dolor i el sofriment dels pacients. Finalment, que prioritzarà l'administració per via oral d'aquests compostos per ser la més adequada en termes d'efectivitat terapèutica i seguretat per als pacients.

Aquesta regulació està concebuda per a poder evolucionar de manera dinàmica i facilitarà incorporar-hi nous elements a mesura que es dispose de més informació i de l'experiència del programa de cànnabis terapèutic. A més, "permetrà contribuir a generar més i millor evidència sobre l'ús dels cannabinoides amb finalitats terapèutiques".

Amb aquesta regulació Espanya se sumaria a altres països de l'entorn que disposen de normatives que permeten l'ús del cànnabis medicinal com Portugal, el Regne Unit o Noruega. També es posicionaria en la línia de l'Organització Mundial de la Salut i de Nacions Unides, que reconeixen les potencialitats terapèutiques d'aquests compostos.

També et pot interessar

stats