Sanitat implantarà un nou model d'etiquetatge en aliments i begudes basat en tres colors, com un semàfor

Aquest codi identificarà que un aliment siga més o menys saludable atenent als valors nutricionals que tinga.

La ministra de Sanitat en la presentació del nou model d'etiquetatge en aliments i begudes
La ministra de Sanitat en la presentació del nou model d'etiquetatge en aliments i begudes

El Ministeri de Sanitat implantarà un nou model d'etiquetatge en aliments i begudes basat en un codi de colors, amb cinc nivells del verd al roig, que identificarà la qualitat nutricional. L'objectiu és que el consumidor prenga una decisió motivada per a seguir una dieta més saludable. Es tracta d'una de les mesures que ha avançat hui la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, en el marc del Dia Mundial de Lluita contra l'Obesitat.

Aquest nou etiquetatge, denominat Nutriscore, es podrà veure en els supermercats en breu, ja que les empreses estan començant a adoptar-ho de forma voluntària, si bé serà obligatori dins d'un any, termini en què podria estar aprovat el reial decret que ho regularà. Identificarà que un aliment siga més o menys saludable atenent als valors nutricionals que tinga.

Cada producte destacarà el color que li corresponga en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. Els colors verds identificaran els productes més saludables i els rojos els de menor qualitat nutricional.

D'altra banda, Carcedo ha anunciat altres iniciatives per a prevenir les taxes d'obesitat i sobrepés de la població espanyola, la incidència de la qual s'ha triplicat en els últims quaranta anys. La ministra de Sanitat ha avançat que es limitarà la publicitat dels aliments considerats poc saludables dirigida als menors de 15 anys, i també s'instauraran mesures per a impedir la venda d'aliments i de begudes amb un alt contingut en sucres, àcids grassos saturats, sal i calories als col·legis i instituts.

L'Hospital La Fe i Consum posaran en marxa un projecte innovador per a combatre l'obesitat

L'Hospital La Fe i Consum han presentat hui un projecte pilot a Alcàsser, a l'Horta Sud, per reduir el sobrepès. El projecte #ActiSaludable vol combatre aquesta epidèmia de manera multidisciplinària implicant centres mèdics, ajuntaments, farmàcies, col·legis i associacions. L'objectiu és identificar la població de risc i actuar per a facilitar la pèrdua de pes.

El projecte consistirà a detectar la malaltia, sensibilitzar per a combatre-la i promoure rutes saludables que estimulen la realització d'exercici físic, entre altres actuacions. Arranca a Alcàsser, però els resultats seran extrapolables a altres poblacions

Bernardo Valdivieso, director de Planificació del Departament de Salut La Fe i investigador principal de la Càtedra, ha afirmat que l'objectiu ha de ser “lluitar junts i tindre metes concretes”. Per la seua banda, l'alcaldessa d'Alcàsser, Eva Zamora, ha destacat que els veïns d'aquest municipi, al qual es pot accedir a qualsevol lloc caminant, “s'han bolcat” en el projecte, tant els centres educatius com les associacions de pares i mares, el centre de salut i les farmàcies. El projecte s'aplicarà a totes les edats, des dels escolars fins a la tercera edat.

L'obesitat és un dels majors problemes de salut pública i afecta ja un de cada quatre valencians. La població major de 18 anys situa la prevalença de l'obesitat en un 25% i del sobrepés en un 38% a la Comunitat Valenciana. I el futur serà encara pitjor: si tot continua així, les pròximes generacions seran les primeres a veure com es redueix l'expectativa de vida si no s'adopten mesures urgents per atallar aquesta epidèmia del segle XXI.

També et pot interessar

stats