Sanitat estudiarà la restricció de les begudes energètiques a menors ''si escau''

Davant del perill per a la salut que poden suposar els refrescos per als menuts, algunes administracions han començat a regular-los

Les begudes energètiques es consumeixen en edats cada vegada més baixes
Les begudes energètiques es consumeixen en edats cada vegada més baixes / À Punt NTC

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha assegurat aquest dimarts que s'estudiarà "de manera assenyada i serena" la restricció de les begudes energètiques a menors "si escau". Gómez s'ha manifestat així davant dels mitjans durant la visita que ha fet a l'Hospital La Plana de Vila-real (Plana Baixa) per a presentar el nou equip directiu del departament de salut.

Davant del perill per a la salut que poden suposar aquests refrescos per als menors, algunes administracions ja s’han posat mans a l’obra per a regular-los. Galícia ja ha anunciat que prohibirà la venda als menors a partir del 2024 i el govern de Castella-la Manxa ho està estudiant. 

Segons ha explicat el conseller, per al govern valencià és "prioritària" la salut mental i les addiccions. En aquest sentit, ha destacat que fa vora deu dies es va crear l'Oficina de Salut Mental i Addiccions que lidera el doctor Bartolomé Pérez, "un autèntic expert en drogodependències, addiccions i psiquiatre de professió". "Estudiarem molt seriosament no només el tema de les begudes energètiques, sinó de qualsevol classe d'addicció més enllà de les físiques, com pot ser el tema de videojocs. Estudiarem d'una forma assenyada i serena la restricció de les begudes energètiques si escau", ha argumentat.

Així mateix, ha recordat que la Generalitat inclourà en els informes de salut escolar, que es fa a l'alumnat durant els canvis de cada cicle educatiu, un cribratge o informe breu de detecció de possibles problemes de salut mental "per a abordar-los des de la perspectiva dels psicòlegs en els col·legis".

Vora la meitat dels joves entre catorze i díhuit anys reconeixen haver pres begudes energètiques en els últims trenta dies. Els metges especialistes alerten que un pot equival a quatre cafés i setze cullerades de sucre, i el seu consum periòdic pot desencadenar problemes de salut com obesitat, diabetis tipus 2, insomni, taquicàrdia o arrítmies, nàusees i vòmits i, a llarg termini, dependència.

El Ministeri de Sanitat es mostra a favor de limitar l'accés i el consum de les begudes 

El Ministeri de Sanitat es mostra "a favor de limitar l'accés i el consum dels menors a les begudes energètiques", tal com ja va proposar en el document de recomanacions de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), segons han assenyalat fonts ministerials.

No obstant això, des de Sanitat recorden que la "competència" la té l'Aesan, que depén del Ministeri de Consum. Així, el seu últim document publicat amb recomanacions sobre el consum de begudes energètiques, que data de febrer del 2022, adverteix que el consum de més de 60 mil·ligrams de cafeïna en adolescents d'11 a 17 anys, és a dir, uns 200 mil·lilitres de beguda energètica amb 32 mg de cafeïna/100ml, pot provocar alteracions del son. I a partir de 160 mil·ligrams de cafeïna, és a dir, 500 mil·lilitres d'una beguda energètica amb 32 mg de cafeïna/100ml, poden tindre efectes adversos generals per a la salut. Per aquest motiu, "no es recomana el seu consum en xiquets ni dones embarassades o en període de lactància".

A més, ressalta que aquest tipus de productes "no han de combinar-se amb begudes alcohòliques", ja que "el consum d'alcohol mesclat o en combinació amb les energètiques condueix a estats alterats que, entre altres efectes, inclouen una disminució de la percepció d'intoxicació etílica".

El document assenyala que els efectes perjudicials també els poden ocasionar altres aliments que contenen cafeïna com el café, el te, el xocolate, el guaranà, etcètera. Per aquest motiu, des del Ministeri incideixen que "no es recomana el seu consum en adolescents". D'acord amb les indicacions de Consum, les begudes amb alt contingut en cafeïna són aquelles que aporten més de 15 mil·ligrams d'aquesta substància per 100 mil·lilitres de beguda.

També et pot interessar

stats