Hiperactivitat, dèficit d’atenció i problemes cardiovasculars: els perills de l’abús de begudes energètiques

Els experts adverteixen dels riscos per a la salut del consum a una edat cada vegada més primerenca

Les begudes energètiques es consumeixen en edats cada vegada més tempranes / À Punt NTC

Si bé el consum de les begudes energètiques va començar com un reforç extra de cafeïna en moments puntuals, en l'actualitat està prou estés entre els joves i adolescents. Segons els experts, actualment comencen a consumir-les entre els onze o dotze anys de manera habitual, sense saber els efectes que poden tindre en la seua salut per la gran quantitat de sucre, edulcorants i cafeïna que contenen. Els efectes secundaris són alteracions en el son, agressivitat o problemes cardiovasculars.

Nacho Domingo, metge pediatra, ha explicat que és millor anomenar-les “begudes estimulants” i ha advertit que “en la paperera de qualsevol institut et trobes moltes llandes”. A més, cada vegada es troben en formats més grans. 

Ruth García, del Col·legi de Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, ha recordat com “el consum abusiu pot comportar dificultat del son, dèficit d’atenció i hiperactivitat i està relacionat amb un pitjor rendiment escolar”, ha afirmat García. A banda, genera addició i crea tolerància, cosa que fa que cada vegada es necessiten més quantitats per aconseguir els mateixos efectes.

Preguntats per À Punt Notícies, els joves han reconegut que consumeixen en grans quantitats per a poder rendir durant les èpoques d’exàmens, “ja que tenim poc temps per a descansar”, ha argumentat un estudiant. Els experts demanen més control en la publicitat, la venda i consum d'aquests productes perjudicials per a la salut. 

També et pot interessar

stats