Sanitat ha detectat més de 13.000 casos de violència de gènere a través del protocol en atenció primària i urgències
El programa, que enguany ja ha identificat 1.194 situacions de violència, avalua el risc de maltractament durant l'atenció sanitària i alerta les forces de seguretat
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat 13.130 casos de violència de gènere a través del programa de garbellament de detecció. El protocol, que avalua el risc de maltractaments i situacions de violència masclista durant l'assistència als centres d'atenció primària i urgències hospitalàries, es va implantar de manera pilot el 2013 en diversos departaments i es va generalitzar al conjunt de la xarxa assistencial el 2015.
"La dona espera en una sala separada perquè puga estar tranquil·la i, en menys de trenta minuts, passa per triatge. Si cal explorar-la, l'acompanyem fins a la consulta i, a més de la valoració física, entra en el Sistema d'Informació Violència de Gènere/Domèstica. En aquesta aplicació hi ha un qüestionari de valoració de risc. Si la puntuació és alta, cridem a les forces de seguretat, si no estan ja amb la dona, i es gestionen els recursos necessaris, com un Centre Dona 24 hores. I sempre fem una interconsulta amb Treball Social per al seguiment dels casos", ha explicat Elena Martínez Morcillo, metgessa adjunta en el Servei d'Urgències de La Fe.
1.194 casos de violència de gènere destapats enguany
Des de principi d'any, els 48.335 garbellats han derivat en 4.150 informes mèdics de presumpta violència de gènere i han permés aflorar 1.194 casos: 522 a Alacant, 537 a València i 135 a Castelló. Es tracta de xifres similars a les d'abans de la pandèmia, el 2019, quan se'n van detectar 1.422.
Per tipus de maltractament, s'han identificat 1.145 casos de violència psicològica, 591 agressions físiques i 187 de violència sexual. La suma supera els 1.194 casos perquè sovint una mateixa pacient és víctima de diversos tipus de violència.
Més de 530.000 entrevistes a dones i un 2,5% de casos positius
Des de l'activació del programa "més de 530.000 dones han participat en les entrevistes" en la xarxa primària i d'urgències, "amb un 2,5% de casos positius", ha destacat comunicat el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, en un comunicat amb motiu del 25N, Dia contra la Violència contra la Dona.
La Comunitat Valenciana compta amb aquest protocol d'atenció a la violència de gènere i diverses guies d'actuació per a orientar els professionals del sistema sanitari per a detectar els casos sospitosos, intervindre-hi i fer-ne seguiment. A més, el personal sanitari rep formació especialitzada a través de cursos de l'Escola Valenciana d'Estudis de la Salut, que jan completat més 17.000 sanitaris.
El circuit sanitari es complementa i coordina amb altres agents i serveis especialitzats. No sols Treball Social o els Centres Dona 24 hores, sinó també l'Oficina d'Assistència a la Víctima del Delicte, els jutjats de violència de gènere i les Forces i Cossos de Seguretat, entre d'altres.