Sanitat contracta 60 camions per a retirar 210 tones de residus sanitaris acumulats en hospitals

La licitació supera els tres milions d'euros i estableix un termini d'execució no superior a un mes.

Imatge d'arxiu de l'hospital la Fe de València
Imatge d'arxiu de l'Hospital La Fe de València / Rober Solsona (Europa Press)

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha adjudicat per via d'emergència un contracte per a retirar els 210.000 quilos de residus sanitaris del grup III (els que es generen durant l’assistència, entre altres, de pacients amb coronavirus) que s'acumulen en diversos centres dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

La licitació supera els tres milions d'euros i estableix un termini d'execució no superior a un mes. Per a retirar aquests residus als centres hospitalaris, Sanitat estima que es necessiten 60 camions de 3.500 quilos de capacitat cadascun.

Els departaments amb major acumulació de residus són el de l'Hospital General d'Alacant, on es necessiten 12 camions; el DS Marina Baixa, amb 8 camions; el DS de Gandia, amb 7 camions; el DS de Sant Joan, amb 6; i els departaments de Sagunt i del Doctor Peset de València, amb 5.

Els segueixen Xàtiva (4), La Fe, Alcoi, Oriola (3), Requena (1,5), Arnau de Vilanova, Llíria, Ontinyent, Hospital General de València, Elda i Elx (1). En total, els centres de la província d'Alacant concentren 32 camions i els de València, 28.

Aquests enviaments inclouen l'arreplega de la totalitat dels contenidors que actualment estan emmagatzemats als centres, així com una estimació de les necessitats mínimes de recollida de residus que deu fer-se en cada hospital. Així, es calcula que cada setmana caldrà arreplegar 54.250 quilos per a evitar una nova acumulació.

A més, el ritme d'arreplega deu ser el necessari per a buidar abans de sis setmanes l'equivalent a les quantitats emmagatzemades en l'actualitat i posteriorment atendre, mitjançant els enviaments setmanals que es precisen, la recollida de l'excés de producció que es produïsca en cada hospital.

Sanitat ha explicat que l'increment dels contagis i ingressos per Covid-19 als centres sanitaris dependents de la Conselleria "ha suposat l'augment considerable de la generació de residus sanitaris del grup III".

A més, la situació actual força l'acumulació d'aquests residus en zones no específicament habilitades per a aquest fi. Per això, es requereixen arreplegues "immediates" per a traslladar aquests residus a centres d'emmagatzematge intermedi fins que isquen cap a les plantes de tractament definitiu.

També et pot interessar

stats