El Consell ha començat a emmagatzemar residus Covid a Fira València i IFA Alacant

La decisió és part d'un pla de xoc per fer front a l'“increment exponencial” d'EPI i altres materials sanitaris.

Exterior de l'Hospital General d'Alacant on hi ha caixes de residus
Exterior de l'Hospital General d'Alacant on hi ha caixes de residus / À Punt NTC

El Consell ha activat un pla de xoc per a fer front a l'“increment exponencial de residus sanitaris” durant la tercera onada de la pandèmia, en especial, equips de protecció individual (EPI). Aquesta solució consisteix a emmagatzemar aquest material a Fira València i IFA Alacant “de forma puntual” i signar un acord amb empreses cimenteres perquè, després de tractar els residus, els facen servir com a combustible.

Segons han confirmat a À Punt fonts de la Conselleria de Sanitat Universal, ja han començat a arribar els primers camions carregats de residus a Fira València.

Es preveu que la segona part d'aquest pla es tanque la setmana que ve i el govern ha comunicat que la conversió del material en combustible es realitzarà “amb totes les garanties sanitàries i mediambientals”. En aquesta línia, s'estan realitzant gestions per a l'ampliació i autorització de noves instal·lacions d'esterilització i tractament d'aquests residus.

El Consell ha acordat l'emmagatzemament temporal centralitzat i aïllat en semiremolcs refrigerats per a oferir un servei de retirada “diari i planificat” dels residus de l'àrea metropolitana de la ciutat de València i els centres sanitaris de la província d'Alacant.

Així, tots dos espais firals serveixen de “breu estança temporal” i permeten que, d'acord amb la normativa vigent, transcórreguen 72 hores perquè els residus no siguen considerats de risc. La Generalitat ha remarcat que les instal·lacions reuneixen totes les condicions tècniques necessàries i compleixen totes les instruccions del Ministeri per a la Transició Ecològica pel que fa a la gestió de residus ocasionats per la Covid-19.

La Generalitat ha explicat que aquestes mesures permetran que la Comunitat Valenciana puga “assumir els residus d'aquesta tipologia actuals i en els pròxims mesos, tant per la pandèmia com pel pla de vacunació”.

També et pot interessar

stats