Sanitat no contempla reobrir els vacunòdroms per a administrar la tercera dosi a la població entre 60 i 69 anys

Hi ha més de 570.00 valencians i valencianes en aquesta franja d'edat, als quals s'ha de sumar també el personal sanitari i sociosanitari

Diverses persones esperen en el vacunòdrom de la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València
Diverses persones esperen en el vacunòdrom de la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València / Efe

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha afirmat aquest dijous que no veu necessària per ara l'obertura dels vacunòdroms per a inocular la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a les persones d'entre 60 i 69 anys. És l'últim grup poblacional a qui el govern espanyol ha decidit administrar una injecció de reforç de manera generalitzada, juntament amb el personal sanitari i sociosanitari. 

Segons la previsió de Sanitat Universal, continuaran sent els centres de salut els encarregats de gestionar les cites per a revacunar ambdós col·lectius, que superen el mig milió de persones. En concret, hi ha 570.708 valencians i valencianes sexagenaris, molts vacunats amb AstraZeneca. Ara rebran un record de Pfizer o Moderna. A aquest grup cal afegir tots els professionals de la xarxa sanitària, que van ser dels primers col·lectius a immunitzar-se a principis d'any.

Barceló estima que "probablement" es començarà a inocular aquests col·lectius amb el reforç abans que acabe 2021, segons ha manifestat als mitjans de comunicació en la seu del Consell a Alacant, després de presentar els pressupostos en matèria sanitària per a la província.

"Ara estem vacunant els majors de 70 anys, per tant, ens quedaria la franja d'edat d'entre 60 i 70. Aquesta qüestió ha de passar ara per la comissió de salut pública estatal, on estem totes les comunitats autònomes, i quan es faça aquest pas, vaja al consell interterritorial i s'aprove, disposarem del que calga, però de moment no veiem la necessitat d'incorporar els vacunòdroms", ha afirmat la responsable sanitària. 

Així mateix, Barceló ha detallat que les cites que s'hagen de donar no seran alhora perquè "dependran del temps transcorregut des de la segona dosi fins a la tercera". La recomanació de l'Agència Europea del Medicament és que hagen passat almenys sis mesos entre les dues punxades. "Seguirem com fins ara, duent a terme aquesta vacunació a través dels centres de salut, on aprofitarem per a vacunar de la grip a aquelles persones que també s'hagen d'inocular la tercera dosi de reforç", ha afegit.

Respecte a si és partidària que la vacunació siga obligatòria, ha recalcat que no pot fer-se perquè la normativa espanyola no té cap instrument que obligue a una vacunació massiva i, per tant, "no és possible implantar-la ara mateix a Espanya".

No obstant això, ha remarcat que als països on s'ha adoptat decisions com el confinament de persones no vacunades és degut a "un menor índex vacunació, amb un percentatge molt baix". És el que ha ocorregut a Àustria, on —ha remarcat— és "baixíssim".

També et pot interessar

stats