Sanitat confirma l'extinció de la concessió de l'Hospital de Torrevella

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, assegura que el 15 d’octubre de 2021 l’hospital de Torrevella tornarà a ser públic.

Barceló, durant la compareixença de premsa. (À Punt Notícies)

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat aquest dimarts a Torrevella l'extinció de la concessió d'aquest centre. Barceló ha recordat en roda de premsa que el 21 de març de 2003 Sanitat va subscriure una concessió amb Torrevella Salud, una UTE amb sis entitats, per a gestionar el departament de Torrevella. El contracte era per a 15 anys a partir de l’inici del funcionament de l’hospital de Torrevella. el 16 d’octubre va entrar en vigència i per tant acaba el 15 d’octubre de 2021. Barceló ha dit que en coherència amb la política del govern valencià, el 15 d’octubre de 2021 quedarà extingida la concessió sense que siga possible cap pròrroga.

Els tres partits del Botànic donaren el passat setembre el primer pas cap a la reversió de l’Hospital de Torrevella. El primer pas va ser demanar que s’iniciara el procés administratiu per a comunicar la finalització del contracte a l’empresa concessionària, Ribera Salud, que continuarà gestionant el centre fins a l’octubre del 2021. A la Comunitat Valenciana encara hi ha altres hospitals construïts amb diners públics, però amb gestió privada: els de Manises, el Vinalopó-Elx i Dénia.

L’hospital de Torrevella va començar el 2006. La construcció del centre i la gestió de les seues instal·lacions i els centres d’atenció primària del seu departament van ser adjudicats per la Generalitat a una UTE de Ribera Salud –adquirida en un 50% pel grup nord-americà Centene recentment– i Asisa, amb el model de gestió sanitària privada de la sanitat pública. El departament abasta la zona litoral i de segona línia del Baix Segura (Torrevella, Guardamar, Los Montesinos, el Pilar de la Foradada, Sant Miquel de les Salines, Rojals, Oriola Costa i Benijòfer, entre altres nuclis). En conjunt, l’Hospital de Torrevella és el centre de referència per a 170.000 persones i formen part de la xarxa d’atenció 24 centres de salut, segons les dades del web de Ribera Salud.

Torrevella seguirà els passos de la Ribera, que va ser el primer hospital que recuperà la gestió pública, el 31 de març del 2018. Per tant, ja fa més de dos anys que l’hospital d’Alzira va tornar a mans públiques. Una de les promeses del govern del Botànic i símbol d’un canvi de model sanitari, el del PP, que apostava per la privatització de la gestió hospitalària. Les crítiques no es feren esperar. L’ajuntament del municipi ja s’ha manifestat obertament en contra de la reversió, perquè al seu parer l’exemple d’Alzira demostra que la sanitat pública no es garantia de bona gestió.

Un grup de treballadors mostra el rebuig d'esquenes a Barceló

Un grup de treballadors mostra el rebuig d'esquenes a Barceló

Durant la roda de premsa de Barceló, un grup de treballadors de l'Hospital Universitari de Torrevella ha expressat el seu desacord amb la decisió del Consell posant-se d'esquenes. I preguntada pels mitjans de comunicació, la consellera ha traslladat tranquil·litat als treballadors. “Venim a sumar, a unir, no a separar”, ha assegurat en referència a la inquietud que ja ha mostrat una part de la plantilla. Barceló ha dit que escoltaran a tots i que dialogaran.

Més inversions en una sanitat cohesionada

Més inversions en una sanitat cohesionada

Barceló ha detallat que l'extinció del contracte implicarà la reversió de tots els bens i drets afectes a la concessió i que l'administració valenciana reprén la propietat plena. I ha recordat que el procés s'inicia un any abans que acabe el contracte i que és la Conselleria la que està elaborant les normes per a la recepció de l'hospital i dels centres de salut. Les normes seran comunicades a la concessionària demà mateix. Durant el pròxim any Ribera Salud i la Generalitat treballaran per tal de concretar el pas que aquest dimarts ha confirmat que donarà el Consell.

La responsable de la política sanitària del Consell ha defensat també que la recuperació de la gestió pública suposa un pas per millorar l'atenció sanitària per als ciutadans. “Aquesta decisió es pren per a enfortir la sanitat, que deu estar cohesionada. Tot el sistema sanitari públic ha d'estar cohesionat i aquesta cohesió vindrà reforçada amb millores en la qualitat assistencial i en l’assistència, invertint en infraestructures i recursos”, ha mantingut durant la seua intervenció. “Cohesió, igualtat territorial i eficiència, eficàcia, tecnologia i inversió”, ha remarcat.

La reversió a l’Hospital de la Ribera, més personal, més inversions i menys queixes

La reversió a l’Hospital de la Ribera, més personal, més inversions i menys queixes

Barceló ha traslladat tranquil·litat sobre inversions que, ha remarcat, arribaran. I ha aprofitat per a defensar que a la Ribera des de la reversió incrementaren en 368 els llocs de treball més per pal·liar la mancança que hi havia. Les queixes, ha afegit, s'han reduït d'un 38% a un 18%. La Conselleria ha invertit 10,5 milions d'euros en centre d'especialitats, de salut, d'atenció primària, un nou quiròfan, nous equipaments o un equip de ressonància magnètica.

Barceló ha recordat que a l'any de la reversió van fer un balanç amb els alcaldes de la zona i tots, amb independència del partit al qual pertanyen, valoraren la millora en el servei.

L'oposició reclama que la reversió no siga un nyap com la de la Ribera

L'anunci de reversió de l'hospital de Torrevella, confirmat aquest matí per la consellera Ana Barceló, ha alçat nombroses reaccions. L'oposició política al govern de la Generalitat ha lamentat l'error, ha reclamat concreció i ha alertat sobre les greus conseqüències, mentre que els socis del Botànic han valorat un pas que compleix els compromisos anunciats.

El PP ha demanat aquest dimarts que la tornada al sistema públic del Departament de Salut de Torrevella no siga un nyap com, a parer seu, va ser el de la Ribera. La presidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha criticat que l'anunci s'haja fet públic abans de la reunió amb els alcaldes afectats i els treballadors de l'hospital, i ha demanat que es concrete quina fórmula jurídica s'utilitzarà en la reversió, si l'empresa pública o la de personal laboral a extingir.

Els socis del govern del Botànic, per la seua banda, han celebrat l'anunci de reversió. El PSPV defensa que la Generalitat "continua complint tots els compromisos", mentre Compromís i Unides Podem celebren que es faça realitat a partir d'octubre de 2021 i recorden que feia "molt de temps" que ho defensaven i feien "pressió" per a aconseguir-ho.

Per la seua part, el síndic de Ciutadans en les Corts, Toni Cantó, ha qualificat de "greu error" aquesta decisió del Consell, que al seu judici "costarà car" als valencians, perquè els informes de la Sindicatura de Comptes assenyalen que el model de concessió implica un estalvi del 30% del cost. Cantó considera que quan el departament d'Alzira va passar a gestió pública "van créixer les llistes d'espera, els contractes per a donar el mateix servei i va caldre invertir més diners", i ha opinat que, en l'actual conjuntura econòmica, no és moment de "menysprear ni allunyar la iniciativa privada", sinó de fomentar la col·laboració pública i privada.

També et pot interessar

stats