Sanitat avança al 15 de maig l'activació del pla nacional per altes temperatures

L’objectiu és protegir dels efectes de la calor en la salut en un dels mesos d'abril més càlids de la història

Imatge d'arxiu d'unes persones refrescant-se a la platja
Imatge d'arxiu d'unes persones refrescant-se a la platja / Alex Zea (Europa Press)

El Ministeri de Sanitat ha anunciat aquest dijous que avançarà al 15 de maig l'activació del pla nacional d'actuacions preventives dels efectes de l'excés de temperatures sobre la salut, davant un dels mesos d'abril més càlids que s'han registrat a Espanya. Així ho ha comunicat el ministeri després de la reunió amb les comunitats autònomes en la comissió de salut pública, on ha proposat avançar la data d'inici del pla, que normalment s'activa l'1 de juny.

En aquest context, el pla nacional d'actuacions preventives dels efectes de l'excés de temperatures sobre la salut 2023 es prolongarà més enllà del 30 de setembre, segons evolucionen les temperatures. Des del departament dirigit per José Manuel Miñones han destacat que, si bé el pla encara no està activat, ja s'estan implementant mecanismes de vigilància i, en cas d'alerta, s'avisaria les comunitats i ciutats autònomes.

L'any passat, en unes condicions semblants a les d'enguany, encara que no tan extremes, el pla estatal es va posar en marxa de manera "oficiosa" el 19 de maig, després d'haver-se registrat el nivell 1 de risc (groc) a Jaén, Saragossa, Osca, Salamanca i Lleó, i el nivell 2 (taronja) a la província de Granada.

En aquest punt, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, ha anunciat que activaran la fase 1 del pla d'actuació per a previndre els efectes de l'onada de calor sobre la salut un mes i mig abans de l'habitual per a "minimitzar les conseqüències" de l'augment de les temperatures.

També la Comunitat de Madrid ha confirmat aquest dimecres que posarà en marxa aquesta setmana un pla d'actuació davant episodis d'altes temperatures, amb mesures com adaptar l'horari escolar, vigilància específica de la climatització en centres sociosanitaris, més freqüència de metro per a evitar esperes en andanes o avançar un mes l'horari habitual d'obertura de les piscines.

L'última setmana d'abril d'aquest 2023 s'acomiadarà amb temperatures rècord en part d'Espanya, molt altes per a aquesta època de l'any i que superen fins en 12 °C el que és normal per a l'època, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

L'organisme preveu que continuen els valors elevats al llarg de l'episodi càlid que es viu a la Península i les Illes Balears des d'aquest dilluns i que assolirà el punt àlgid aquest dijous i divendres, quan se superaran els 38 °C al sud del país.

També et pot interessar

stats