Sanitat actualitza els criteris d'accés a la fecundació 'in vitro'

L'objectiu del nou protocol és que en les unitats de reproducció assistida dels hospitals públics garantisquen l’accés a aquesta tècnica. 

Imatge d’arxiu d’una dona menopàusica precoç embarasada amb els seus propis òvuls.
Imatge d’arxiu d’una dona amb menopausa precoç embarassada amb els seus propis òvuls

La Conselleria de Sanitat ha actualitzat el protocol que defineix els criteris d'accés a les tècniques de reproducció humana assistida, fecundació in vitro amb ovòcits propis –quan s'extrauen òvuls, es fecunden amb semen i s'introdueixen els embrions en l'úter– als hospitals públics de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu del nou protocol és que en les unitats de reproducció assistida dels hospitals Clínic, La Fe, l'Hospital General d'Alacant i el de València es garantisca l'accés a aquesta tècnica en condicions d'equitat i seguretat a les persones gestants del sistema sanitari públic valencià, amb independència d'on siguen ateses. 

En el moment de l'inici de l'estudi de fertilitat, l'edat de la persona gestant haurà de ser major de 18 anys i menor de 40 anys, i no haurà de patir cap malaltia en la qual l'embaràs puga implicar-li un risc greu i incontrolable a ella o a la seua possible descendència. En el cas de la persona amb capacitat de fecundació, l'edat haurà de ser menor de 55 anys i a més, han de ser persones o parelles sense cap fill comú, previ i sa.

El nombre de tractaments de fecundació in vitro (FIV) fets a la Comunitat Valenciana, en els 25 centres acreditats (21 privats i 4 públics) va superar els 23.000, la qual cosa suposa un 15.4% del total nacional, segons les dades de l’últim Registre Nacional d'Activitat de 2018. I els registres anuals d'activitat mostren un increment continuat del nombre de cicles a escala nacional i comunitària, ha informat la Generalitat en un comunicat.

Retard en l’edat de concebre el primer fill i disminució de la fertilitat

El retard en l'edat a la qual les persones gestants es plantegen concebre el seu primer fill, i la disminució de la fertilitat a mesura que avança l'edat de la dona estan darrere de la demanda creixent de tractaments de reproducció humana assistida en la nostra societat.

Per a donar resposta a aquesta demanda creixent, i garantir l'aplicació de tècniques de reproducció assistida en les millors condicions de qualitat i seguretat, Sanitat ha actualitzat aquest protocol de criteris d'accés als tractaments de reproducció en els seus centres acreditats. El protocol també determina uns terminis per a agilitar l'accés als quatre centres públics acreditats per a la realització de les tècniques de fecundació in vitro.

També et pot interessar

stats