Sanitat aconsella promoure la dieta mediterrània sense mencionar l’alcohol en la restauració

L'esborrany de l'estratègia plantejava un model d'alimentació cardiosaludable “sense incloure-hi el consum d’alcohol”

Un plat de salmó, en una imatge d'arxiu
Un plat de salmó, en una imatge d'arxiu / Pixabay

El Ministeri de Sanitat i les comunitats han aprovat aquest dimecres l'Estratègia de Salut Cardiovascular (Escav), en la qual recomanen promoure la dieta mediterrània en la restauració, però sense fer una menció explícita al consum d'alcohol, com feien en la seua proposta inicial.

L'esborrany de l'estratègia incloïa un paràgraf en el qual es plantejava la col·laboració "amb establiments de restauració per a promoure la dieta mediterrània com a model d'alimentació cardiosaludable, sense incloure-hi el consum d'alcohol". No obstant això, en el text definitiu que ha tirat avant s'ha eliminat aquest esment explícit a l'alcohol, per la qual cosa el paràgraf queda de la següent manera: "amb establiments de restauració per a promoure la dieta mediterrània com a model d'alimentació cardiosaludable".

En l’elaboració de l'estratègia ha treballat un comité científic format per diverses societats i especialistes com cardiòlegs, metges de família i intensivistes; i un comité institucional integrat per tècnics de Sanitat i Consum i de les autonomies.

Els experts recomanen el foment d'un estil de vida saludable per a evitar l'impacte de les malalties cardiovasculars, que constitueixen la principal causa de les morts al nostre país: en 2020, una de cada quatre morts (119.853 persones, el 24,3%) es van produir per aquesta mena de patologies, per damunt dels tumors (amb un 22,8%), segons les últimes dades de l'INE.

Davant aquest escenari, agreujat amb la pandèmia, plantegen 32 objectius dividits en huit eixos per a reduir aquest impacte i promoure “l'adopció d'estils de vida i entorns saludables i sostenibles".

Amb aquest propòsit recomanen, entre una llarga bateria de consells, "regular la presència i contingut d'aliments i begudes en les cafeteries i màquines expenedores de les institucions de l'administració pública i tots els centres educatius, públics o privats, de manera que majoritàriament oferisquen productes saludables i begudes lliures d'alcohol". També han inclòs els establiments de restauració “per a promoure la dieta mediterrània com a model d'alimentació cardiosaludable, sense incloure el consum d'alcohol" o "regular l'obligació dels restaurants d'oferir aigua de l'aixeta per defecte en els menús".

Precisament sobre l'alcohol, els experts han recordat que “ha de ser considerat un factor de risc". De fet, és la primera causa de mortalitat atribuïble en el món en població d'edat entre 25 i 49 anys.

El Ministeri de Sanitat ha emés un comunicat per a insistir que el seu objectiu és aconseguir millorar la salut cardiovascular de la població i promoure l'adopció d'hàbits de vida saludable, de manera que estableix una sèrie de recomanacions, "no prohibicions", per la qual cosa és "fals que s'hagen d'eliminar dels menús del dia begudes com el vi o la cervesa".

També et pot interessar

stats