Sánchez i Aragonès mantenen diferències i es comprometen a dialogar periòdicament “sense terminis”

El president del govern espanyol insisteix que treballaran sobre els assumptes amb posicions "més pròximes", ja que l'autodeterminació i l'amnistia no són possibles

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, abans de participar en la taula de diàleg
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, abans de participar en la taula de diàleg / Efe

Bona sintonia entre el govern espanyol i l’executiu català en la primera trobada per a resoldre el denominat "conflicte català". Pedro Sánchez i Pere Aragonès han constatat després de l’inici de la taula de diàleg que, a pesar que les seues posicions sobre com resoldre la crisi a Catalunya es troben en punts “molt distants”, estan d’acord en la voluntat de seguir negociant de manera continuada i “sense terminis”. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha sentenciat que la seua posició és “radicalment diferent” de la de la Generalitat de Catalunya”, una valoració en què s’ha mostrat d’acord el líder del govern català, Pere Aragonès, que ha afegit que el diàleg serà “difícil”, ja que parteix de les divergències entre els executius. Però, a pesar de trobar-se en posicions de partida allunyades, tant Sánchez com Aragonès han insistit que els governs sí que estan d’acord que la taula de diàleg és la millor via per a poder trobar els primers punts en comú. 

Sánchez i Aragonès s’han reunit aquest dimecres a Barcelona en una trobada que ha durat al voltant de dues hores. Un fet que el president del govern espanyol ha valorat positivament ja que, com ha dit, mostra la voluntat de trobar solucions “basades en l’acord i el diàleg”. 

En aquest sentit, ha reiterat que en els pròxims mesos l’executiu espanyol i el català “treballaran sense pressa però sense pausa, i sense terminis”, incidint que no s’han de posar dates a un conflicte que “està larvat vora deu anys”. 

Aragonès ha tornat a posar a la taula el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia per les condemnes dels polítics catalans i dels líders imputats que han marxat a l'estranger: dos aspectes que continuen sent línies roges per al govern espanyol. Sánchez ha afirmat que “evidentment” ni l’autodeterminació ni l'amnistia són possibles. Com a alternativa, ha dit que primer començaran a parlar d’aquelles qüestions en què tinguen posicions més pròximes.  

Sobre les divisions en el govern català, després que Junts per Catalunya s’ha quedat fora de la taula de diàleg, Sánchez ha evitat pronunciar-se: “No tenim res a dir, respectem la decisió”. 

Sánchez: “El clima polític a Catalunya és millor ara que fa un any”

El president del govern espanyol ha valorat positivament l’evolució dels contactes amb la Generalitat de Catalunya en els últims mesos i ha assegurat que ara el clima polític és millor que fa un any. “Treballarem per a tornar l’estima entre una part de Catalunya amb la resta d'Espanya i entre la mateixa ciutadania de Catalunya”, ha manifestat.

Així i tot, Sánchez ha recordat que la pandèmia ha “recol·locat” les prioritats de Catalunya, com superar la crisi sanitària i iniciar una recuperació econòmica, i ha emplaçat els líders polítics a treballar per aconseguir-ho. 

També et pot interessar

stats