Sami Naïr: “Estem assistint a un enduriment de la política migratòria”

El programa de reflexió d’À Punt ha abordat aquest divendres la qüestió migratòria amb una entrevista al politòleg, filòsof i sociòleg francés.

Sami Naïr: “Estem assistint a un enduriment de la política migratòria”
Sami Naïr: “Estem assistint a un enduriment de la política migratòria”

Les persones han sigut les protagonistes aquest divendres de La qüestió. El programa de reflexió d’À PuntÀ Pun ha abordat la qüestió dels moviments migratoris, amb el politòleg, filòsof i sociòleg francés Sami Naïr. Ha defensat que “estem assistint a un enduriment de la política migratòria” que farà, des d’ara, “molt més difícil” la vida per a la gent que està demanant ajuda.

Sobre el canvi d’actitud del govern espanyol després de l’acollida de l’Aquarius, respecte del que ha ocorregut amb el cas del pesquer Nuestra Madre Loreto, Naïr ha qualificat la política migratòria espanyola anterior al govern de Pedro Sánchez de “tèbia i fins i tot repressiva”, i ha assegurat que aquest canvi de criteri respon a una transformació econòmica del problema. Segons el politòleg, “econòmicament parlant, un govern que entra en aquesta senda oberturista té immediatament un castic econòmic de la resta de països de la Unió, i del Consell Europeu”. En aquesta línia, per a Sami Naïr, “la UE no té una política migratòria, no pensa la immigració com un problema estratègic: els grans eixos de la UE són estrictament econòmics”. Hi afig: “Europa no existeix políticament a escala internacional, és un gegant econòmic però un nan polític”.

Els periodistes participants en La qüestió –Nicolás Castellano; Lola Bañón, presidenta de la Fundació de l’Assemblea de Ciutadanes i Ciutadans de la Mediterrània; Teresa Díaz, i Paula Guerra, presidenta de SOS Racisme Madrid– han abordat també el tractament dels mitjans de comunicació als moviments migratoris i han analitzat també el “discurs dominant” en la política i en els mitjans respecte a la immigració. L’anàlisi s’ha tancat amb la delegada de Metges Sense Fronteres València, Mila Font; el director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, Javier de Lucas; el coordinador territorial de CEAR País Valencià,

Jaume Durà; i la portaveu de CIE NO, Cristina Martínez.

“Presons encobertes que atempten contra els drets humans”

Precisament els CIE, o centres d’internament d’estrangers, han ocupat bona part de l’atenció del programa de divendres a la nit. La qüestió ha parlat amb persones que han passat per un d’aquests centres, com és el cas de Thimbo, un actor senegalés que viu a València des de fa més de deu anys, o Falou, un manter que es dedica a la venda ambulant a la ciutat. Veus com les de Thimbo, Falou, o Paula Teresa, una jove d’Albal campiona d’halterofília a la qual no li deixen recollir les medalles que guanya perquè no té la nacionalitat espanyola, han configurat el mosaic de testimonis que han passat pel plató per a intentar conéixer millor les xifres de la immigració, però també, les cares que té.

També et pot interessar

stats