Sabies que aquests invents eren valencians?

Segur que has sentit parlar d'allò que la coca-cola és un invent valencià i no t'ho creus. Doncs bé, n'hem parlat amb els responsables perquè cada vegada que ho tornes a sentir pugues explicar d'on prové aquesta història, que res té a veure amb un mite

Parlem amb els creadors de la Kola-Coca i altres invents curiosos de la nostra terra
25 de maig 2021 - 09:13 (Actualitzat: 25 de maig 2021 - 09:37)

Sis invents valencians que no sabies que es crearen a la Comunitat Valenciana. Ens ho conta el periodista i escriptor Vicent Marco.

La coca-cola

Com ell diu, "la coca-cola és tan valenciana com l'orxata o l'aigua de València". Es va inventar el 1880 a Aielo de Malferit. Tres amics d'aquesta població de la Vall d'Albaida, crearen una destil·leria que servia, fins i tot, a la Casa Reial, i és allí on crearen un xarop fet d'anou de cola i fulla de coca. El portaren a una fira comercial a Filadèlfia, i allí és on John Pemberton, farmacèutic nord-americà conegut com inventor de la coca-cola, va copiar la fórmula i va comprar per 30.000 pessetes la marca d'aquest xarop valencià, que es deia en origen "Anou de Kola-Coca". Ens ho conta de primera mà, l'actual propietari de la destil·leria d'Aielo, Juan Juan Micó: "Aigua ben destil·lada, pura, amb una anou de cola i coca, hi posàvem fulles de coca amb l'alcohol. Això es va prohibir i ara, doncs, posen cafeïna". D'entre tots els ingredients hi ha alguns que són secrets i que completen la fórmula de la coca-cola, al vídeo obrim la caixa forta on guarden la misteriosa fórmula de la "Kola-Coca".

L'origen de la coca-cola és l'Anou Kola-Coca d'Aielo de Malferit
L'origen de la coca-cola és l'Anou Kola-Coca d'Aielo de Malferit

  

El Trinaranjus

Encara que aquesta història no ha transcendit tant com la de la coca-cola, un altre refresc inventat pels valencians va ser el Trinaranjus. Inicialment es deia Naranjina, però els francesos li van canviar el nom per Orangina, que hui per hui és líder de vendes a França per davant de la Coca-Cola. Aquesta beguda, feta a base de suc de taronja i sense gas, la va crear el farmacèutic valencià Agustín Trigo Mezquita. La botella original tenia una forma molt particular, amb tres taronges que decoraven la base. En els anys 40, aquesta beguda va passar a anomenar-se Trinaranjus, alguns conten que per aquestes tres taronjes de la botella, altres conten que per la fusió de la primera síl·laba del cognom del creador, Trigo, amb l'ingredient principal, la taronja. Més avant, Schweppes-Cadbury va comprar la patent i es va comercialitzar per tot el món com simplement Trina. Una dada curiosa sobre Agustí Trigo és que, a banda de l'inventor del Trina, va ser alcalde de València durant un any, el 1931. 

El Trinaranjus és d'origen valencià
El Trinaranjus és d'origen valencià

La ploma estilogràfica

La ploma estilogràfica també és valenciana, en concret, és de Xàtiva, a la comarca de la Costera. El taquígraf Francesc de Paula Martí Mora va inventar el 1803 aquesta ploma que després es va usar en tot el món. El seu invent va consistir a posar el canut dins per a no haver d'usar la ploma i el tinter i poder escriure més ràpid. Aquesta creació va rebre el nom de "ploma-font" i la van comercialitzar els britànics, per això se'ls atribueix aquest invent, encara que en origen és valencià. Francesc de Paula Martí també va introduir el taquígraf a Espanya i va inventar un alfabet per a sords. 

La ràdio

Per tots i totes és sabut que la ràdio la va inventar Marconi, però la va crear a partir d'uns estudis que va fer un valencià, Julio Cervera, de Sogorb. Ell va ser un militar i enginyer, que va estar en la guerra de Cuba i estudiant les ones electromagnètiques va fer la primera transmissió sense fils. Era l'any 1902 quan Julio Cervera va aconseguir fer la primera emissió de ràdio amb veu humana, entre Xàbia i Eivissa, amb una distància de 85 quilòmetres. Marconi per aquell moment només feia transmissions de senyals, no so ni veu humana. Onze anys després Marconi passaria a la història com el creador de la ràdio, encara que aquest invent també se li pot atribuir a l'enginyer Nikola Tesla, qui quatre anys abans que Julio Cervera ja havia fet diverses demostracions i publicacions dels principis de la ràdio. 

La Suavina

El bàlsam per als llavis conegut com a "Suavina" és un ungüent creat a Vila-real el 1880 per a donar solució als llavis tallats dels llauradors que treballaven principalment els camps de taronges de la Plana Baixa. La família del creador, el farmacèutic Vicent Calduch, encara manté la patent i el seu fill, Pepe Calduch, va ser el fundador del Vila-real CF el 1923. Per això en els anys 20 l'equip groguet era conegur com "l'equip Suavina". 

La Nancy

La popular nina anomenada Nancy es va crear a la població d'Onil, a l comarca de l'Alcolià, l'any 1957. Aquesta nina pertany a la joguetera Famosa, que és l'acrònim de Fábricas Agrupadas de Muñecas de Onil, Sociedad Anònima. D'aquesta nina clàssica trobem fins i tot col·leccions on es pot veure l'evolució cap a una estilització en el disseny. En el reportatge entrevistem Marisa, una dona de Villalonga, a la Safor, que en té més de 30. 

La inventiva valenciana continua

En el reportatge presentem un nou invent creat per uns joves valencians: el maillot ciclista amb intermitents. Mark Senegre i Aníbal Oreja són dos joves estudiants de FP del Col·legi Salesians de Juan XXIII d'Alcoi que han inventat un maillot per a ciclistes amb un intermitent incorporat. Aquesta jaqueta intel·ligent, a més, permet localitzar la persona ferida amb un avís directe als serveis d'emergència, en cas d'accident. 

També et pot interessar