Sabatilles inclusives, dissenyades per persones invidents a Alacant
L'empresa Timpers és l'exemple de com una plantilla integrada al cent per cent per treballadors amb diversitat funcional pot ser un èxit
L'empresa Timpers de sabatilles dissenyades per persones invidents és l'exemple de com una companyia integrada al cent per cent per treballadors amb diversitat funcional pot ser un èxit. En el 2020 van quadruplicar les vendes pel web i enguany esperen superar el mig milió d'euros en facturació.
Més que parlar d'inclusió o d'integració, el que busquen és la normalització de les persones amb discapacitat. És la filosofia d'aquesta empresa valenciana de sabatilles inclusives, amb un producte que es dissenya pensant en les persones invidents, tant per l'elecció dels teixits i dels cordons com per la inserció del logotip en braille.
Diego Soliveres, dissenyador i director de comunicació de Timpers, és cec de naixement i des de fa tres anys és dissenyador en l'empresa. Explica que dissenyen amb el tacte per a tot el món. ''Volem que la forma de veure la sabatilla no siga amb els ulls sinó tocant-la, i que transmeta una sensació única, una història''.
A la sabatilla la marca apareix impresa en braille. Els cordons són redons perquè són més fàcils de manipular. El contrast de colors i de materials les fan més accessibles i darrere del resultat hi ha una plantilla on el cent per cent dels professionals té algun tipus de discapacitat, començant pels responsables.
Extraure el millor potencial de cada treballador
Roberto Mohedano, codirector de Timpers, explica que ell, per exemple, té trasplant de renyó i algunes faenes no pot fer-les, com estar al magatzem alçant caixes. Diego, en canvi, com que és cec no pot encarregar-se de les comandes ''perquè no n'encertaria ni una'', explica Mohedano. ''Ens adaptem a la capacitat que té cada treballador, de manera que cada un està al lloc que millor li encaixa, segons les seues capacitats''.
La seua aposta per aquest tipus d'organització ha sigut un èxit. En dos anys han quadruplicat la facturació i enguany esperen superar el mig milió d'euros en vendes i també duplicar la plantilla, això sí, amb persones amb discapacitats.
Si som capaços de tenir el 100% dels treballadors amb diversitat, qualsevol empresa gran o menuda, pot tenir-ne sense cap problema
Aitor Carratalá, codirector de Timpers, destaca que, si en Timpers són capaços de fer-ho, qualsevol empresa gran o menuda, pot tindre treballadors amb discapacitat sense cap problema. Roberto Mohedano apunta que per a ells és fonamental demostrar que són més importants les capacitats que les discapacitats.
En Timpers pensen que ''allò que és essencial, és invisible als ulls''. El director de comunicació explica que el que ells volen és ''normalització, que es veja que una persona amb discapacitat pot treballar igual que qualsevol altra persona''. Aquesta empresa és l'exemple que es pot mirar el negoci amb altres ulls, amb la qual cosa es troben altres necessitats i a més aquesta actitud dona bons resultats.