Rovira estudia amb l'Advocacia denunciar l'excúpula d'Educació per "abandonar" els seus llocs durant les adjudicacions

El nou conseller insisteix que el procés ja està "solucionat" i que la "gran majoria" d'interins té clar en quin centre s'incorpora el pròxim 1 de setembre

El conseller Rovira (centre) durant la roda de premsa d'aquest dijous
El conseller Rovira (centre) durant la roda de premsa d'aquest dijous / À Punt NTC

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira (PP) acudirà a l'Advocacia de la Generalitat per a estudiar si la cúpula de l'àrea de Personal Docent en l'anterior govern del Botànic, a qui acusa de "deixadesa de funcions" i d'"abandonar" els seus llocs de treball abans de completar el traspàs de poders amb el nou executiu, té algun tipus de responsabilitat en el caos de les adjudicacions a docents o se la pot sancionar. El procés, que enguany s'ha resolt més tard que mai, ha estat esguitat per un reguer d'errades informàtiques i retards en cadena que han sumit en la incertesa milers i milers de professors a la Comunitat Valenciana. Els sindicats del sector parlaven que hi havia entre 14.000 i 15.000 afectats. Molts docents no sabien en quina plaça havien de començar el curs 2023/2024 pràcticament huit dies abans que reòbriguen les escoles després de la parada estiuenca.

Una vegada ha donat per tancada la crisi amb la publicació de l'últim llistat pendent, el del professorat interí de secundària i formació professional, Rovira ha comparegut aquest dijous en la seu de la conselleria per a donar explicacions públiques per les incidències que han esguitat enguany les adjudicacions. Com ja ha fet en dies anteriors, el nou responsable del sistema educatiu valencià ha insistit a culpar de l'embolic l'equip predecessor del Botànic, capitanejat per l'exconsellera de Compromís Raquel Tamarit. Els ha acusat de no haver deixat nugat el procediment per a la nova direcció de Personal Docent, d'abandonar els seus llocs de treball abans del que corresponia i de no haver testat ni actualitzat un sistema informàtic "obsolet".

En concret, el conseller s'ha referit a vora una desena d'ex alts càrrecs directament responsables de l'assignació de vacants que van ser destituïts per Tamarit "nou dies abans" que ell prenguera possessió: la subdirectora general de Provisió de Personal Docent, el cap de servei de Gestió i Determinació de Plantilles, els directors territorials i els caps de servei de Personal de les tres províncies. Segons ha denunciat, aquestes huit persones se n'anaren de la conselleria el 21 i el 31 de juliol, abans que el seu gabinet tinguera accés a tota la informació per a poder posar en marxa el repartiment de places.

Per això, ha avançat que posarà aquests casos de suposat "abandonament del lloc de treball" en coneixement de l'Advocacia de la Generalitat "per a veure si pot ser motiu d'algun tipus d'expedient". "No em sembla just ni adequat que persones responsables signen els seus interessos personals, polítics i vacacionals, si es vol, deixant el procés empantanat", ha criticat. Així, la Conselleria estudiarà si cal prendre "alguna mesura legal" per l'actuació de l'excúpula d'Educació i altres persones implicades directament en les adjudicacions a docents per haver-se anat "voluntàriament" quan va aterrar el nou equip del PP. "És molt greu, abandonar el teu lloc de treball en un moment complex", ha dit, en referència a un procediment que, segons les seues paraules, ha sigut enguany "totalment extraordinari i molt més voluminós" perquè incorporava l'estabilització de plantilles i el traspàs de tècnics d'FP a secundària.

Rovira ha garantit que la nova cúpula d'Educació no ha destituït "en cap cas" personal vinculat directament amb les adjudicacions. I ha contestat les declaracions de l'anterior secretari autonòmic d'Educació, el socialista Miquel Soler, que els acusa d'haver "prescindit" de vora 200 tècnics en comissió de servei en la conselleria i els Cefire (centres de formació, innovació i recursos educatius). El conseller popular assegura que aquestes persones "no tenien res a veure" amb el procés de repartiment de vacants i per això les van fer fora. "Ens pareixia una barbaritat que aquests senyors, en lloc d'estar fent classe, que és el que han de fer, bàsicament, estigueren fent altres funcions que no eren competència d'ells. Igual tenien ací 250 col·locats, no ho sé", ha argumentat.

El responsable de la conselleria ha comparegut acompanyat del seu número dos, el secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy; i la directora general de Personal Docent, Sonia Sancho, a qui l'oposició va denunciar per haver-se'n anat de vacances només prendre possessió del càrrec "sense ni asseure's ni un dia al seu nou despatx". En la roda de premsa, ha fet balanç de tot el procediment d'adjudicacions del professorat per al curs vinent, que s'ha allargat durant tot l'estiu per les múltiples errades i retards. Rovira, que ha oferit una cronologia detallada del que ha succeït i ha donat compte de les dificultats que s'ha trobat el seu gabinet, ha garantit que la situació està ja resolta i que la "gran majoria" de docents interins ja tenen clar la destinació a la qual s'incorporaran l'1 de setembre. "Hem deixat solucionat ja el procés, és cert que molt més tard del previst, a base de molt esforç i moltes hores de treball", ha apuntat. Tot i això, els sindicats STEPV, CCOO PV, UGT i ANPE continuen denunciant errades. El primer, majoritari entre el professorat públic valencià, ha demanat fins i tot repetir l'adjudicació de tres categories d'interins en Secundària perquè han detectat equívocs que afecten "col·lectivament" aquests cossos.

La Conselleria d'Educació va penjar dimecres de matinada la llista definitiva amb les destinacions del professorat interí de secundària i formació professional, després de quasi dues setmanes de retards i rectificacions. Aquest cos, amb vora 12.000 professionals, ha sigut el més afectat per la cadena d'incidències i errades que sorgiren des del 10 d'agost, la primera vegada que es van publicar les resolucions amb el repartiment de les més de 21.000 vacants per al curs 2023/2024. La vespra, dimarts, es donaren a conéixer les 16.000 assignacions per als mestres d'infantil i primària. Completades les adjudicacions, s'acabava amb la incertesa de milers i milers de docents valencians que seguien sense saber on els tocava començar a treballar a partir de l'1 de setembre. 

Tamarit parla per primera volta i critica les destitucions del nou govern a tres alts càrrecs d’Educació

Per primera vegada des que va començar la polèmica, l’exconsellera d’Educació Raquel Tamarit ha respost a les acusacions de Rovira. En un extens fil en la xarxa social X —abans coneguda com a Twitter— ha apuntat que una de les primeres accions del nou govern, amb data 28 de juliol, va ser destituir el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, la directora general de Personal Docent, Lina Herranz, i la directora general d’Ordenació Educativa, Reis Gallego. Tres càrrecs –diu– “amb un paper fonamental” en l’inici del curs. “Sincerament em pensava –podeu dir-me ingènua– que serien les últimes per a cessar”, lamenta.

Sobre la rescissió dels contractes amb data 31 de juliol, que critica el conseller popular, Tamarit ha explicat que es tracta de personal del departament que li va demanar que el destituïra per a poder reincorporar-se al treball de docent amb vista al nou curs escolar. “Sempre he donat la cara, sempre. Les persones podem equivocar-nos i, si ho fem, el que hem de fer és demanar disculpes. O en aquest cas no és una equivocació? Hi ha alguna cosa més darrere?”, es qüestiona. 

L'oposició l'acusa de "mentir" i "burlar-se" dels docents

La roda de premsa de Rovira ha generat reaccions immediates de l'oposició. Des de Compromís acusen el conseller de dir mentides i li reclamen que comparega a les Corts per a donar explicacions pel desgavell. "Totes les afirmacions que ha fet són falses i no tenen cap contingut", ha manifestat el portaveu adjunt i exconseller del ram, Vicent Marzà, qui s'ha preguntat com després de huit anys sense que hi haja "cap problema", n'hi ha hagut "tants" amb el canvi de govern. El PSPV ha carregat també contra Rovira en considerar que es "burla" de la comunitat educativa i li retrau que "amenace" funcionaris. "La incapacitat, la incompetència i la insolvència del PP està posant en perill l'inici de curs en molts centres", ha advertit la síndica socialista en les Corts, Rebeca Torró.

També et pot interessar

stats