Rosa, mare d'un xiquet amb càncer: "Fa falta informació, i ja no de cara als pares, sinó de cara a la societat"

La investigació contra el càncer infantil ha incrementat en els últims anys la taxa de supervivència fins al 80%.

Marc ja ha superat la pitjor part de la malaltia, encara li queda un any de tractament / À Punt NTC

En el Dia Mundial del Càncer Infantil, que es commemora cada 21 de desembre, posem el focus en els avanços en investigació per al tractament d'una malaltia, encara tabú per a la majoria de la societat, que ha incrementat en els últims anys la taxa de supervivència fins al 80%.

Rosa és mare d'un xiquet de tres anys a qui li detectaren leucèmia fa any i mig "A Marc li varen detectar leucèmia el 16 de juny de 2021. Semblava més cansat, va començar a perdre pes. Jo vaig estar els sis mesos previs d'un hospital a un altre, d'un metge a un altre".

Un canvi radical en la vida d'aquesta família, que finalment reberen la notícia que el seu fill d'any i mig patia un dels tipus de càncer infantil més comuns. "És una cosa que mai penses que et passarà a tu" conta Rosa

El 2020 es detectaren 161 casos de càncer infantil en menors de 20 anys a la Comunitat Valenciana. La taxa de supervivència ha augmentat en els últims anys en un 5% se situa per damunt del 80%. Tot i això, la investigació continua sent clau per a millorar eixes dades. Estudis com el que duen a terme a l'Institut sanitari Incliva, on han aconseguit recrear tumors artificials per a millorar el tractament del neuroblastoma, un tipus de càncer infantil amb una elevada taxa de mortalitat.

Ezequiel Monferrer, investigador del centre explica: "Hem incorporat una proteïna clau, de manera que podem estudiar millor quina és la seua funció per a després desenvolupar teràpies. Bloquegen la comunicació entre la cèl·lula i el seu entorn".

L'objectiu final és trobar un fàrmac que debilite les cèl·lules canceroses per a tractar-lo amb menys medicació. Més investigació i menys tabús per a parlar obertament de càncer infantil és el que demanen les famílies amb xiquets malalts.

Rosa parla de la importància de la visibilitat del càncer infantil "Fa falta informació, i ja no de cara als pares, sinó de cara a la societat".

Marc ha aconseguit véncer el pitjor de la malaltia. Però encara li queda un any de tractament i avançar en un camí d'aprenentatge que la leucèmia li va tallar de sobte.

També et pot interessar

stats