Un nou fàrmac contra càncer de mama metastàtic redueix un 45% el risc de mort

Aquest nou medicament ofereix uns resultats superiors als que ja tenen els oncòlegs per a la fase metastàtica

Hospital General de la Vall d'Hebron, en una imatge d'arxiu
Hospital General de la Vall d'Hebron, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Un assaig internacional dut a terme per l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron ha demostrat que un fàrmac de nova generació ofereix millors resultats per a un tipus comú de càncer de mama metastàtic.

Els resultats formen part de l'estudi SERENA-2, coordinat per la investigadora Mafalda Oliveira. Les conclusions s'han presentat en el Simposi de Càncer de Mama que se celebra aquests dies en San Antonio (als Estats Units). Aquest esdeveniment està organitzat per l'Associació Americana de Recerca en Càncer (AACR) i reuneix 10.000 investigadors de tot el món.

L'assaig ha analitzat l'eficàcia d’una molècula batejada com camizestrant, desenvolupada per la farmacèutica AstraZeneca i ha comparat els resultats amb el fàrmac estàndard, el fulvestrant, destinat a dones que ja sofreixen metàstasi del càncer de mama.

"Aquest tipus de càncer de mama representa el 80% dels casos i la primera opció de tractament és endocrina; és a dir, que actua sobre les hormones. Però els tumors són encara més llestos que nosaltres i troben mecanismes de fuita als tractaments estàndard", ha explicat Oliveira.

Després que els tumors hagen escapat als tractaments endocrins estàndards, aquest nou fàrmac ofereix uns resultats superiors als que ja tenen els oncòlegs per a la fase metastàtica, així que "obri una nova perspectiva per al tractament", ha ressaltat la investigadora.

Comparativament, ha prosseguit, el camizestrant redueix la probabilitat de progressió o de mort en un 45% respecte al tractament estàndard, "la qual cosa ha duplicat el temps fins a la progressió de la malaltia, de tres a set mesos", ha afegit Oliveira. En pacients amb metàstasis pulmonars o hepàtiques hi ha una reducció entre el 45% i el 67% en el risc de progressió de la malaltia o la mort, en funció de les dosis.

Els resultats són, en definitiva, "esperançadors" i "un primer pas" per a continuar estudiant aquest nou fàrmac.

També et pot interessar

stats