Sanitat preveu un increment de casos avançats de càncer per la caiguda de les proves durant la pandèmia

Un informe del ministeri explica que el nombre de pacients als quals se'ls ha realitzat algun procediment oncològic ha baixat en més d'un 13%

Investigadors espanyols han establit un nou enfocament en el tractament del càncer de pulmó
Una radiografia de pulmó, en arxiu

Els pròxims anys es produirà un augment dels casos avançats de càncer de pulmó, mama i còlon a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, segons es desprén de l'Estudi d'Impacte de la Pandèmia per COVID-19 sobre la Prevenció i el Control del Càncer en el Sistema Nacional de Salut, elaborat pel Ministeri de Sanitat i que es presentarà a les comunitats autònomes dilluns que ve en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que tindrà lloc a Mèrida. "S'observa que la disminució en els diagnòstics de càncer de pulmó, mama i còlon és d'una magnitud rellevant, la qual cosa porta a pensar que els pròxims anys es produirà un augment dels diagnòstics en estadis més avançats", adverteix el document.

L'informe apunta que el nombre de pacients als quals s'ha realitzat algun procediment relacionat amb la patologia oncològica s'ha reduït en més del 13% i, a més, s'ha produït una caiguda de les proves per al diagnòstic mitjançant broncoscòpia del càncer de pulmó i de citologies per a la detecció del càncer cervicouterí, aproximadament del 25% en tots dos casos.

No obstant això, i en el cas de la citologia, en l'estudi s'assenyala que la disminució es podria deure a la implantació del garbellat poblacional de càncer de cèrvix. En concret, els programes de cribratge de càncer de mama i colorectal han patit una disminució significativa en termes de cobertura (població convidada a formar part del programa), però han aconseguit suavitzar la caiguda pel que fa a participació (població que forma part del programa respecte de la població convidada), cosa que demostra que les estratègies implementades per a preservar aquesta participació han sigut efectives.

La caiguda de cobertura per invitació va ser major en el programa de cribratge de càncer colorectal que en el de pit a causa de les característiques pròpies del programa, que va fer que fora més difícil de reprendre.

Menys sessions de químio i de radioteràpia

En relació amb el tractament, el Ministeri de Sanitat observa en el treball una disminució important en la realització de sessions de químio i radioteràpia, sobretot aquesta última, si bé reconeix que es desconeix si aquest descens respon a un canvi de protocol per a modificar la medicació intravenosa per l'oral, evitant així el desplaçament dels pacients.

També et pot interessar

stats