Rocío Belda, ginecòloga: "La proposta sobre violència obstètrica em sembla una calúmnia i una aberració"

La proposta del Botànic ha provocat fins i tot la dimissió de dues ginecòlogues de la Comissió Interdepartamental

Un bebé i la seua mare, en una imatge d'arxiu
Un nadó i la mare, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El col·lectiu mèdic rebutja que la violència obstètrica siga una qüestió estructural, arran de la proposta del Botànic d'incloure-la en la llei de violència de gènere. Aquest dimarts Rocío Belda, ginecòloga i vicepresidenta de MUD (Metges Units pels seus Drets) ha lamentat en Les notícies del matí aquesta proposta i la considera "una ofensa als metges i una criminalització del col·lectiu".

"Em sembla una calúmnia i una aberració. I francament, crec que és un insult a una professió que –moltes mares ho saben– ens motiva per a alçar-nos cada dia a les 5 de la matinada quan hi ha un nadó que pateix. Que això es convertisca en la norma per a atacar-nos em sembla molt injust", ha defensat la professional. Belda creu que s'ha generat una campanya d'odi contra aquest col·lectiu.

La ginecòloga diu que el fet que hi puga haver casos aïllats de professionals que tenen una mala praxi, com ocorre en totes les professions, no justifica que es genere una proposta de llei per a criminalitzar l'acció mèdica i sense coneixement de causa. "L'obstetrícia d'alt risc, la que exerceix el metge, no és bonica, no és un part bonic, però és necessària, i això les dones, hui en dia, estan tan manipulades per certs mitjans i associacions, que no ho saben. Si nosaltres actuem ràpid o sense demanar un consentiment verbal per a una cirurgia no és perquè volem perjudicar la dona, sinó al contrari. És tal l'emergència que requereix el fetus i la mare que no tinc temps moltes vegades ni d'avisar els meus companys", ha argumentat al llarg de l'entrevista. I ha insistit que s'està criminalitzant tot un col·lectiu d'actituds puntuals.

La ginecòloga ha admés que hi ha situacions que són "desagradables" per a la mare i cirurgies que elles consideren molt agressives o innecessàries, però ha afegit que aquestes situacions obeeixen al poc temps que tenen els professionals per a salvar la vida del nadó o de la mare en molts parts. I també ha remarcat que hi ha una falta d'informació dels obstetres a les pacients, falta que ha atribuït al fet que aquests professionals assisteixen a ajudar en moments crítics.

Aquesta proposta és una iniciativa que s'ha inclòs en la llei d'acompanyament als pressupostos i ha provocat, fins i tot, que dues ginecòlogues de dos hospitals valencians hagen dimitit del càrrec en les comissions contra la violència de gènere dels centres respectius.

Les dues ginecòlogues que han presentat la dimissió són una integrant de la comissió contra la violència de gènere del departament de salut de l'Hospital La Fe, i la cap de servei de ginecologia i obstetrícia del Doctor Peset, que no han volgut fer declaracions.

També et pot interessar

stats