Per què a la Ribera hi ha tants contagis?

L'augment dels actes privats sembla el principal motiu que explica que siga la comarca amb més casos actius.

Un grup de persones esmorza a Algemesí

L'àrea de la Ribera encapçala el rànquing de contagis a la Comunitat Valenciana. Aquesta zona atén una població d'unes 260.000 persones. Des que va començar la pandèmia s'han registrat 1.369 positius en el departament de salut, i han mort 39 persones. Només en quatre dies han sumat 107 nous contagis, i ja han arribat a la xifra de 293 casos actius.

Alzira, Carlet o Sumacàrcer han sigut els últims municipis afectats. Aquest dimecres la incidència a Sumacàrcer era de 821 casos per cada 100.000 habitants; a Carlet ja sumen més de 200 contagis; i a Alzira han hagut de desallotjar i desinfectar la primera planta de l'Ajuntament pel positiu d'una funcionària. A més, la resta de treballadors que hagen tingut contacte amb ella hauran de passar la prova PCR.

Però, quins són els motius pels quals la comarca està en aquesta situació?

Segons afirmen els experts, tots els contagis són d'origen social. L'historiador i director del Museu de la Festa d'Algemesí, Julio Blasco, apunta als esmorzars i dinars entre familiars i amics com un element clau de la cultura de la zona, i que pot haver disparat el nombre de contagis. De fet, setembre és un mes clau per a municipis com Carlet, l'Alcúdia o Algemesí, que haurien d'haver celebrat les seues festes patronals; però amb la cancel·lació dels actes, s’han creat esdeveniments privats paral·lels. Recordem que la Ribera era l'únic departament que anava a passar a la fase 1, amb restriccions que impedien reunions de més de 10 persones. Una mesura que, finalment, no es van aplicar.

Com que aquestes reunions estan lluny d'acabar-se, els epidemiòlegs recomanen una sèrie de mesures per a evitar el contagi.

El president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Rafael Ortí, veu molt important que la disposició a la taula no siga lineal, sinó en zig-zag. D'aquesta manera, es pot parlar amb normalitat amb l’altra persona sense que hi haja un contacte directe entre els interlocutors. D'altra banda, Ortí també recomana tindre molta cura amb els moments d'eufòria. No cantar, no parlar en veu alta i no deixar portar-se per l'animació del moment pot ajudar a no estendre el virus si hi ha algun cas en el grup.

També et pot interessar

stats