La retallada del transvasament Tajo-Segura, pendent d'aprovar-se aquesta setmana

El Consell de Ministres del 27 de juliol podria donar llum verda a la reducció en 11 hectòmetres cúbics del transvasament màxim de cabal mensual d'aigua del Tajo al Segura

El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
El transvasament Tajo-Segura en una imatge d’arxiu / Europa Press
26 de juliol 2021 - 06:30

El Consell de Ministre té previst aprovar aquest dimarts el decret que modifica les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura. La mesura, impulsada des del Ministeri de Transició Ecològica, reduirà en 11 hectòmetres cúbics l'enviament màxim de cabal mensual d'aigua del Tajo a Alacant i Múrcia.

Quan els pantans d'Entrepeñas i Buendía no arriben al 35% de capacitat, es passarà dels 38 hectòmetres cúbics transvasables a 27.

El col·lectiu de regants del sud de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria s’han manifestat en contra d'aquesta decisió en multitud d’ocasions i ja van avançar al juny que al·legarien en contra, una iniciativa que va rebre el suport de la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Una alternativa molt costosa

Per a compensar el col·lectiu afectat, l’estat espanyol ha oferit als regants la possibilitat d’accedir a aigua dessalinitzada amb un pla d’energia fotovoltaica, una proposta que no convenç els treballadors del camp, que asseguren que no és assequible.

El subministre actual es tradueix en 30.000 llocs de treball directes i 1.500 milions d'euros a l'any a la meitat dels camps de regadiu del Baix Segura i el Baix Vinalopó, que es veuria afectat per aquesta retallada.

També et pot interessar

stats