Les residències de majors flexibilitzen des de hui les mesures preventives

L'avanç de la vacunació permet a la conselleria publicar aquesta setmana una resolució que condiciona les eixides dels residents i les visites al nivell de risc epidemiològic. 

Atenció a una residència de persones majors en una imatge d'arxiu
Una treballadora ajuda una resident d'un centre de majors de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives relax, des d'aquest divendres, algunes de les mesures establides fins ara en les residències de persones majors per a evitar contagis, tenint en compte l’avanç de les vacunacions en aquests espais i la millora de la situació epidemiològica. També s'alleugereixen les mesures en els centres i recursos per a persones amb diversitat funcional o problemes de salut mental.

La resolució amb les noves mesures de prevenció, que s'ha publicat ja al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), ha sigut dialogada amb el sector. Les mesures van orientades a fer que “la situació se semble el més possible a la normalitat d’abans de la pandèmia”, com han puntualitzat des de Polítiques Inclusives. Aquestes mesures s'aplicaran en les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM.

No obstant això, les instruccions continuen tenint en compte els nivells d'alerta epidemiològics i el percentatge de vacunació de cada centre, segons han indicat fonts de la conselleria.

Quines mesures s’implantaran?

  • En les residències d'ancians que lliures de coronavirus i amb la vacunació completa o d'un 95% dels usuaris i treballadors, es permeten les eixides ordinàries dels residents amb vacunació completa fins al nivell 3 d'alerta. També es podrà pernoctar fins a tres nits fora del centre sense que siga necessari aïllament.
  • Els centres amb vacunació incompleta no es permeten les eixides.
  • En els municipis en nivell d'alerta 1 i 2 les persones que residisquen en centres de majors, independentment del seu grau d'immunització, podran eixir, seguint el protocol que establisca la direcció de la residència.
  • No hi haurà restriccions per a les eixides dels residents per raons de salut o terapèutiques, es mantindran en tots els nivells. També es permetran les eixides vacacionals, que seran per períodes iguals o superiors als 7 dies.
  • El reingrés després d'una eixida amb pernoctació es realitzarà segons els criteris establits per la Conselleria de Sanitat sobre la realització de proves i aïllament, en funció de la situació vacunal del centre i del resident, de la duració de l'eixida, i del nivell d'alerta del municipi de destí.
  • Els centres amb vacunació completa hauran de tindre un 5% de places per a garantir l'aïllament, percentatge que s'eleva al 10% per a les residències no hagen completat la vacunació.
  • S'eliminen el límit de familiars que visiten el centre quan el municipi estiga en nivell d'alerta 1 o 2, encara que es manté l'obligació de demanar cita prèvia i que les trobades siguen preferiblement en espais oberts.
  • En els centres en nivell d'alerta 3, si han finalitzat el procés de vacunació, permetran visites escalonades al llarg del dia d'una persona familiar, tutora o afí, o de fins a 3 si són convivents, amb cita i un màxim d'una hora. Els centres amb vacunació incompleta permetran la visita d'una sola persona.
  • Quant a les visites persones alienes al centre, excepte en el cas de les visites de residents, queden restringides excepte per motius justificats i amb l'autorització de la direcció del centre.
  • Els treballadors hauran d'usar en tot moment l'equip de protecció individual quan estiguen dins del perímetre del centre, i si no estan vacunats seran assignats a grups bambolla de residents o usuaris amb pauta de vacunació completa, evitant el contacte amb no vacunats.
  • Els residents o usuaris no vacunats s'integraran en grups bambolla de persones residents vacunades, sense que puga haver-hi en la mateixa unitat convivencial altres residents no vacunats.
  • Als centres d'atenció diürna, els ancians que acudisquen a centres de dia independents de residències podran assistir si eixe centre té la vacunació completa, i els centres que no la tinguen podran atendre els usuaris si poden mantindre les distàncies de seguretat; si no, hauran d'establir torns rotatoris.
  • Els centres de dia annexos a residències que tinguen la vacunació completa podran atendre residents com a no residents, i els que no tinguen la immunització completa hauran d'establir espais diferenciats per a atendre als qui viuen en la residència i als qui no.
  • Quant als centres d'atenció a persones majors (CEAM i CIM), podran realitzar les activitats i els serveis d'atenció individualitzada amb un 75% del seu aforament en el nivell d'alerta 1, un 50% en el 2, i només en els casos en què estiga prescrit en el nivell 3.
  • Només es podran fer activitats que requerisquen d'una taula i sempre amb grups no superiors a 6 persones, que hauran de portar de casa el material que puguen necessitar.

D'altra banda, el DOGV també publica aquest divendres la flexibilització de les mesures dels centres per a persones amb discapacitat o problemes de salut mental, per als quals s'han adoptat aquestes mesures:

  • Les visites no tindran límit de persones ni de temps en el nivell 1 i 2 d'alerta.
  • Els centres de municipis que estiguen en el nivell 3 limitaran les visites a una persona si no tenen la vacunació completa, i en els que sí que la tinguen, s'admetrà la visita de fins a tres persones quan siguen convivents per un màxim d'una hora.
  • Als centres de dia i ocupacionals es podran realitzar activitats d'oci educatiu i temps lliure en els nivells d'alerta 1, 2 i 3.

També et pot interessar

stats