El primer rescat amb dron en una platja espanyola

Els socorristes de la platja del Port de Sagunt han rescatat 5 persones amb l’ajuda d’un dron que llança un flotador a les víctimes.

El primer rescat amb dron en una platja espanyola
El primer rescat amb dron en una platja espanyola

De rescats a les platges de la Comunitat Valenciana, n’hi ha tots els dies. Les imprudències dels banyistes fan que els socorristes hagen d’actuar diàriament per a traure les persones de situacions que es compliquen. 

Este dimecres, a les platges de Sagunt, es va produir un dels rescats més espectaculars de la història pels mitjans utilitzats en l’operació: un dron especialitzat en salvament marítim i que només el podem trobar a les platges de Sagunt, a la comarca del Camp de Morvedre.

L’aparell volador va eixir en rebre l’avís i en 40 segons estava en la vertical, damunt d’una dona que ja no podia mantindre’s a la superfície. Els corrents de ressaca que hi ha en aquesta platja del Port de Sagunt fan que, segons els moments, puga ser molt perillosa.

El dron va llançar una armilla salvavides que s’activa en contactar amb l’aigua salada i aconsegueix mantindre la persona en la superfície fins que arriben els equips de rescat. Una moto aquàtica amb una llitera de salvament va arribar 40 segons després. La dona i un acompanyant van ser traslladats a la vora de la mar, on els serveis de socorrisme de la posta sanitària els atengueren. Uns altres 3 banyistes que havien anat a socórrer la dona també van ser acompanyats fins l’arena per a ser atesos. En total, 5 rescatats.

El pilot del dron, Diego Torres, va actuar coordinat amb la resta de l’equip de rescat de les platges de Sagunt. És una acció que ja ha fet en diverses ocasions en aquestos dos anys que porta en aquestes platges. Però aquesta ha sigut especial. Hi ha hagut rescat. Fins ara “només eren falses alarmes. Fem eixides amb el dron, però no fa falta que arribem fins a les potencials víctimes perquè la situació es resol abans de forma visual”.

“El primer rescat de tot el món”

En el rescat d’ahir, Torres destaca que “l’avís era per una dona que estava molt cansada i no tenia forces. Però els banyistes que es van tirar a l’aigua per a ajudar-la, per culpa dels corrents forts, tampoc podien eixir i al final fou un rescat múltiple, de 5 persones”.

El cofundador de l’empresa valenciana General Dron, creadora de l’aparell, Enrique Fernández, assegura que “en aquest cas, es el primer rescat a nivell mundial amb un dron exclusiu de platja. Per a nosaltres, l’empresa, és una cosa increïble, perquè després de tres anys treballant en la millora del dron, podem demostrar que funciona i a més salvem vides”.

Jaime Rodríguez és un dels socorristes que va participar en l’operació de rescat. I ho té clar: “La màxima del socorrisme es que com abans hi haja un element de flotació, abans podem eixir del perill. El dron va arribar immediatament i va oferir ajuda a la persona que estava ofegant-se. Eixe moment va ser fonamental perquè nosaltres, els socorristes, acabarem satisfactòriament el nostre treball”.

Haurem d’anar acostumant-nos a vore aquests aparells a les nostres platges. La rapidesa en un moment complicat resol un perill que acaba en satisfacció pel treball fet.

El dron de salvament marítim és la creació d’una empresa de joves valencians.

Imatge del dron en el moment del rescat a la platja de Sagunt.

També et pot interessar

stats