Se suspén la cerca de l’home arrossegat a Paterna durant la nit

La policia treballa amb la hipòtesi que la roba trobada aquest dilluns puga ser una pista falsa

Dispositiu de recerca del desaparegut, aquest dilluns
Dispositiu de recerca del desaparegut, aquest dilluns / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de setembre 2023 - 09:07 Actualitzat: 18 de setembre 2023 - 20:16

El dispositiu de cerca de l'home que divendres va ser arrossegat per la riuada quan creuava en bici un barranc al terme municipal de Paterna s'ha suspés aquest dilluns a la nit fins a les 8:00 hores de dimarts, quan es reprendrà per quint dia consecutiu, segons han informat a À Punt Notícies fonts policials. Durant aquest dilluns, un dels bussos de la Unitat Militar d'Emergències (UME) que participa en les tasques ha localitzat un pantaló de bany al llit del riu. En un primer moment la peça ha sigut identificada per la família de l'home com una que portava habitualment, però, actualment, la policia treballa amb la hipòtesi que es puga tractar d’una pista falsa. 

Els cossos d'emergències busquen un veí de Manises, de 52 anys, a qui se li va perdre el rastre durant la tempesta que va descarregar sobre l'àrea metropolitana de València mentre travessava en bicicleta la séquia de Tormos per a anar al metge. A pesar dels advertiments que li feren uns treballadors presents al lloc perquè no hi creuara, ell va decidir endinsar-se i aquests testimonis veieren en un moment puntual com el corrent se l'emportava.

Els treballs per a intentar localitzar-lo s'hagueren de suspendre diumenge a la vesprada per les pluges fortes que es generaren en diversos punts de la Plana d'Utiel-Requena i el Camp de Túria i que, segons va informar el cos provincial de bombers, feien preveure una crescuda del riu Túria, en la zona on es mou l'operatiu.

Des de primera hora de la jornada d'aquest dilluns el contingent ha estat pentinant l'àrea de recerca, que s'estén pel parc natural del Túria en un radi que abasta uns tres o quatre quilòmetres de marge de riu, des de Paterna als termes municipals de Manises i Quart. Hi participen al voltant d'un centenar d'efectius, entre Bombers Forestals, bombers del Consorci de València, Policia Nacional, Policia Local de Paterna, efectius de Protecció Civil, la UME ajudats per huit gossos i bussejadors dels GEO. I ajudats, des de l'aire, per helicòpters i un equip de drons.

Treballs a contrarellotge

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha explicat que la zona del llit del Túria s'ha sectoritzat en sis parts per a facilitar la faena. Ara mateix el treball dels bussos es concentra en el sector sis, en un assut entre Quart de Poblet i Xirivella, on es pensa que podria estar l'home. La representant en el territori de l'executiu de Pedro Sánchez ha remarcat la importància d'aprofitar la "finestra d'oportunitat" que suposen les jornades de hui i demà per a avançar en la recerca, ja que dimecres la previsió meteorològica és adversa i això dificultarà les tasques. "Hui i demà són decisius", ha insistit. Bernabé ha assenyalat també que les autoritats posaran "més recursos" si cal. Cap al migdia els responsables de tots els cossos que participen en el dispositiu han celebrat una nova reunió de coordinació per a reavaluar l'estratègia.

Un efectiu prepara un dels gossos que participen en la cerca del ciclista
Un efectiu prepara un dels gossos que participen en la cerca del ciclista / À Punt NTC

El comissari en cap de la Policia Nacional de València, Vicente Martínez Guillem, ha incidit que les últimes informacions apunten que el cos pot estar en la sisena zona acotada, per això és on se centren les tasques de rastreig. Es tracta d'un espai amb molta vegetació i a conseqüència de les pluges torrencials l'aigua ha anat pujant i baixant, per tant "no es pot saber amb seguretat absoluta on està". El "problema" al qual s'enfronten els bussos és que la visibilitat és "pràcticament zero".

D'altra banda, l'inspector cap del Consorci Provincial de Bombers de València, José Miguel Basset, ha explicat que el treball de cerca és "complex" perquè "no paren de vindre al·luvions d'aigua". Treballen amb imatges via satèl·lit per a veure on ha arribat el llit d'inundació. Els bombers també han demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que no augmente el cabal que es desguassa.

La família del desaparegut és conscient que cada moment és més difícil trobar-lo amb vida. Per això, a les tasques de recerca s'ha sumat aquest dillluns veïnat del barri del Carme de Manises on vivia. Han quedat a les 9:30 hores al pont de Paterna per a ajudar a l'equip de rescatadors professionals.

Des que divendres es va conéixer la desaparició, els avanços han sigut en va. En els primers moments va haver-hi un poc de confusió perquè el Consorci Provincial de Bombers de València va paralitzar la cerca poques hores després d'haver-la iniciat, amb l'argument que ningú l'havia trobat a faltar, que no havien trobat cap rastre d'ell i que el riu venia massa crescut i no era possible actuar. Poques hores després, la Policia Local de Paterna va trobar la bicicleta en què es desplaçava. La identificaren uns familiars que s'assabentaren pels mitjans de comunicació que s'havia posat en marxa un dispositiu, i va ser aleshores quan comunicaren a les autoritats locals que no sabien res d'aquest home.

També et pot interessar

stats