El Regne Unit posa fre a les denúncies falses dels turistes britànics per intoxicacions

Les reclamacions dels turistes han suposat un cost per al sector hoteler de Benidorm de vora 12 milions d'euros des de 2016.

Turistes en un hotel de Benidorm
Turistes en un hotel de Benidorm / Pablo Gil

Denunciar un hotel per una presumpta intoxicació alimentària davant els tribunals britànics serà aquest estiu molt més difícil. El Govern britànic ha aprovat una sèrie de canvis legislatius que tanquen la porta a aquest frau que, en els dos últims anys, s'havia convertit en el malson dels empresaris del sector hoteler. "Per a un turista britànic que haja disfrutat d'un paquet de vacances ara serà més complicat establir un procediment de reclamació", explica Nuria Montes, secretària d'Hosbec, la patronal hotelera de la Costa Blanca. "També hauran de pagar taxes, i aquestes dificultats faran que s'ho pensen dues vegades abans de denunciar". 

Els hotelers de Benidorm han rebut la notícia amb satisfacció. Des del 2016 hi han hagut de fer front a més de 2.000 reclamacions. Són denúncies que els arriben a través l'operador turístic. Els visitants suposadament afectats al·leguen que no han pogut disfrutar de les vacances que havien contractat per culpa d'una indigestió provocada pel menjar de l'hotel. La denúncia sempre es fa al seu país quan els acaben les vacances. 

Un rebut de la farmàcia com a prova 

La legislació anglesa és molt sensible a l'hora de jutjar reclamacions ciutadanes. De fet, l'única prova que els advocats solen presentar és un rebut d'un fàrmac antidiarreic comprat durant les vacances a una farmàcia espanyola. Mayte Morant treballa com auxiliar a una farmàcia del Racó de l'Oix, la zona anglesa de Benidorm. Des del 2016, tant ella com la seua companya han pogut comprovar com es registrava un augment en la venda d'aquests fàrmacs indicats per a tractar la gastroenteritis. "Ens va cridar l'atenció que sempre ens demanaven el tiquet, un costum gens habitual per a aquests turistes. Poc després ens assabentàrem d'aquest frau".

En la majoria de les ocasions, els hotels prefereixen pagar la compensació que demanen els turistes abans que acudir a la justícia anglesa on els costos són majors i el procés més llarg. Segons la representant dels hotelers "estem parlant d'una compensació econòmica d'unes 6.000 lliures, de les quals 700 o 800 són per als turistes i la resta per a l'empresa intermediària en concepte de despeses judicials".

Rafael Blanquer és un directiu hoteler que ha viscut de prop aquest problema "Mai una reclamació s'ha posat durant l'estada a l'hotel. Si hagueren acudit als tribunals espanyols, mai l'hagueren admés a tràmit". El conflicte va esclatar fa uns mesos quan la patronal hotelera va amenaçar a tancar les portes al turisme britànic. "Tot va esclatar quan ens reunírem amb els grans operadors i els amenaçàrem a trencar els contractes". A partir d'aquell moment, els operadors i el Govern britànic reaccionaren amb campanyes informatives per a canviar l'estat d'opinió que la societat té sobre aquestes reclamacions i van anunciar les mesures legals que ara veuen la llum. "Al meu país era molt, molt fàcil reclamar, sempre veies a la tele: reclama, reclama", assegura Colin Raymon, turista anglés que viatja cada any a Benidorm. Per a aquest jubilat les mesures restrictives que el govern ha publicat són l'únic camí per a frenar el problema.

També et pot interessar

stats