El Regne Unit fa efectiva l'eixida de la UE amb una declaració d'independència

'La qüestió' ha transmés les primeres reaccions al Brexit i ha tractat temes d'actualitat com ara la reconstrucció de la costa i el coronavirus.

El Regne Unit fa efectiva l\'eixida de la UE amb una declaració d\'independència
El Regne Unit fa efectiva l'eixida de la UE amb una declaració d'independència

El dia ha arribat. L'1 de febrer de 2020 a les 0 h s'ha fet efectiva l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea. I després d'aquest divorci entre britànics i europeus, sorgeixen moltes preguntes: Què passa amb els ciutadans que, en aquest moment, viuen al Regne Unit? A Llíber, el municipi de la Marina Alta amb una de les proporcions més altes d'habitants britànics, una altra pregunta se sent al carrer: Quina aplicació tenen ara els seus drets com a exciutadans britànics? La qüestió s'ha proposat aclarir algunes d'aquestes preguntes.

El periodista de La qüestió Xavier García del Valle ha estat en directe a Londres per a relatar els últims minuts del país que deixa la Unió Europea. Gràcies a aquesta connexió, després de la mitjanit, s'han pogut veure les primeres reaccions i s'ha pogut seguir en directe el discurs de Boris Johnson des de Downing Street, qui ha declarat que el Brexit no és un final, sinó un començament. L'enviat especial García del Valle també ha traslladat a plató el testimoni de dos valencians que viuen a Londres, els quals han destacat que per a ells no canviaran moltes coses, però que encara queden molts assumptes adefinir.

Des dels estudis d'À Punt hem comptat amb altres veus que ens han ajudat a posar en context aquest dia històric per a Europa: Per una banda, Gregory Hunt, membre de Bremain in Spain ha expressat que no esperava que es fera efectiva l'eixida. L'altra opinió dels convidats especialistes en Brexit ha sigut la d'Antonio Bar, catedràtic de Dret Constitucional i el catedràtic Jean Monnet de Dret i Política de la UE, que ha dit que el Regne Unit no tornarà mai a formar part de la Unió Europea.

Una de les connexions més especials de la nit ha sigut l'establida amb Choriza May, una 'drag queen' originària de Guadassuar que, actualment, viu i treballa al regne Unit. Guanyadora del concurs Drag Idol UK, Choriza realitza diversos xous amb què l'artista es mostra contrari al Brexit. Darrere d'aquest personatge s'amaga Adrián Martín, un jove dissenyador gràfic que se'n va anar al Regne Unit per a cercar un futur millor.

S'ha de reconstruir la costa per a deixar-la com estava?

En el bloc d'actualitat, La qüestió ha volgut posar damunt la taula si, després de temporals com la borrasca Gloria, s'ha de reconstruir la costa. Per a abordar aquesta pregunta hem comptat amb Mireia Mollà, consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica del govern valencià. Durant l'entrevista, Mollà ha afirmat que "hem d'assumir que hem de fer un replantejament sobre l'ordenació del territori i això implica la nostra exposició urbanística al litoral". Dins d'aquest apartat, s'ha emés una entrevista amb l'ambientòleg Andreu Escrivà en què s'ha analitzat l'estat de les platges més afectades per temporal marítim. Escrivà opina que ara que aquests temporals semblen més freqüents per la possible relació amb el canvi climàtic, caldria preguntar-nos si s'hauria de reconstruir la costa, si podríem apostar por una reconstrucció amb menys impacte ambiental o si, al contrari, hauríem de plantejar-nos retornar algunes zones de costa al seu estat natural.

L'expansió del coronavirus

En una connexió en directe amb l'exdirector general de Salut Pública del govern d'Espanya i professor de la UMH Ildefonso Hernández, hem abordat l'actual expansió del coronavirus pel món. A Hernández se li ha preguntat si hi ha possibilitat que el virus arribe a casa nostra. El professor de la UMH ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat perquè la taxa de mortalitat del virus ha baixat del 4% al 2,1% de les persones infectades.

En aquest programa de La qüestió s'ha comptat amb la participació dels periodistes Artemi Cerdà, Reis Juan, Anna Mateu i José Sierra, que han col·laborat en l'anàlisi dels temes proposats.

També et pot interessar

stats