Estàs de reformes a casa? Aquestes subvencions poden abaratir-te el pressupost

La Generalitat destinarà sis milions d’euros per a finançar les obres destinades a millorar les vivendes de més de vint anys

Ajudes per a fer obres a casa: qui, com i quant
Ajudes per a fer obres a casa: qui, com i quant / Marta Galindo

Si penses clavar-te en obres a casa, la reforma et pot eixir un poc més barata del que pensaves. I si ja les has fetes, també. La Generalitat ha llançat de nou les ajudes Renhata, que contemplen subvencions de com a mínim 600 euros, per a finançar les obres de l’interior dels habitatges. Amb aquestes ajudes es podran finançar les obres en banys i cuines o també l’adaptació de l’habitatge a persones amb discapacitat.

Les ajudes que llança la Conselleria d’Habitatge prioritzaran les reformes que aposten per la sostenibilitat, amb elements, com per exemple les cisternes dels vàters que minimitzen el consum d’aigua o els materials sostenibles, perquè aquestes obres, més enllà de millorar la qualitat de vida dels propietaris, també suposen un gest ambiental.

Qui pot demanar les ajudes?

Qualsevol persona, que tinga la vivenda en propietat, la gaudisca en usdefruit o hi estiga de lloguer. L’habitatge ha d’estar en qualsevol municipi del territori valencià.

A quins habitatges s’apliquen?

Han de ser habitatges de més de vint anys d’antiguitat i, a més, ser la residència habitual de la persona que sol·licite les ajudes.

Quan s’han de fer les obres?

Tant abans com després de demanar l’ajuda. El DOCV estableix que han d’estar acabades quan es demane l’ajuda o bé en els sis mesos després d’haver-se publicat la resolució de la subvenció, al llarg d'enguany.

Quines obres es poden fer?

Les subvencions només cobriran les despeses de les reformes de dins de casa, concretament les intervencions d’aquells habitacles “humits”, que impliquen major consum de recursos, com ara la cuina, el bany o els llavadors.

D’altra banda, els propietaris amb discapacitat, també podran demanar la subvenció per a les obres d’adaptació de l’interior de la vivenda a les seues necessitats: per a adaptar el bany, ampliar les zones de pas o instal·lacions tecnològiques per a millorar la seua qualitat de vida.

Cobreixen els electrodomèstics eficients?

Les ajudes exclouen tota mena d’electrodomèstics. Ni calderes, ni termos d’aigua, com tampoc les plaques de cocció, el forn, l’extractor de fum són subvencionables.

De quant és la subvenció?

Dependrà de les característiques de les obres, se subvencionaran reformes de fins a 12.000 euros i l’ajuda mínima serà de 600 euros. A més d’aquesta quantitat, la Generalitat ha establit un barem que pot fer créixer aquesta ajuda entre un 25% i un 35%. A aquest percentatge també s’afig entre un 5% i un 10% addicional si la reforma compleix certs aspectes de sostenibilitat.

Quins costos de l’obra són subvencionables?

Les despeses de l'obra, els materials, i també els honoraris dels professionals que han intervingut en la reforma (amb un màxim d’un 5% del cost), a més dels impostos o les taxes que requerisca el projecte.

Quants diners públics s’atorgaran?  

La Generalitat reservarà sis milions d’euros per a aquestes ajudes, dels quals 1,4 milions estan pressupostats enguany i la resta, l’any que ve.

Com acredite les obres?

Amb fotografies, les factures i el projecte de la reforma o amb altres documents que demostren, per exemple, la propietat o el lloguer de l'immoble. La documentació específica consta a la convocatòria de les ajudes publicada al DOGV.

Quan es pot demanar la subvenció?

Fins al 2 de maig d’enguany.

Qui m’ajuda en cas de dubtes?

Es pot telefonar al 012, però també es pot consultar a les oficines d’habitatge Xaloc del teu poble o comarca. 

També et pot interessar

stats