Recuperen tretze àmfores romanes que decoraven un comerç de peix congelat a Santa Pola

El jutjat d’Elx investiga el propietari i el fill per delictes contra el patrimoni històric i d’encobriment.

Algunes de les peces recuperades per la Guàrdia Civil
Algunes de les peces recuperades per la Guàrdia Civil / Europa Press

La Guàrdia Civil, amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura, ha recuperat tretze àmfores romanes, possiblement del segle I, així com una àncora metàl·lica del segle XVIII, que estaven en un comerç de venda de peix congelat a Santa Pola (Baix Vinalopó), segons ha informat la Generalitat.

La investigació va començar després que agents del Seprona de la Guàrdia Civil feren una inspecció rutinària en un establiment d’emmagatzematge i comercialització de productes del mar congelats a Santa Pola. Els agents van veure diverses àmfores de ceràmica en diversos punts de les instal·lacions, una àncora metàl·lica i una placa en pedra calcària amb una inscripció. Peces que, a primera vista, podrien ser molt antigues.

Per això, van investigar el propietari de l’establiment i el fill com a presumptes autors d’un delicte contra el patrimoni històric i un altre contra el patrimoni i l’orde socioeconòmic. Va ser el fill qui va trobar els objectes a la mar quan pescava i els va portar a la botiga del pare, on les tenien exposades com a elements decoratius.

Els agents intervingueren tots els objectes de manera cautelar i es van posar en contacte amb la Conselleria de Cultura per a mostrar-los un primer visionat de les imatges de les peces que va determinar que podrien ser àmfores romanes del segle I, de gran valor patrimonial. Especialment una d’elles, que podria tindre una significativa importància per la seua exclusivitat.

Després d’aquesta primera valoració, els objectes els traslladaren al Museu de la Mar de Santa Pola, per al depòsit i autenticació. Allí se’ls va realitzar un reconeixement més exhaustiu de les peces intervingudes. Els experts consultats determinaren que es tractaven d’un total de 13 àmfores romanes de ceràmica, possiblement del segle I, en estats diferents de conservació. Hi havia, a més, una àncora metàl·lica, previsiblement del segle XVIII, i una placa en pedra calcària amb una inscripció.

Les àmfores podrien provindre de l’espoli de derelictes, que són part del patrimoni històric de l’arqueologia subaquàtica, tan habitual en el litoral mediterrani i, per tant, estarien protegides. Majoritàriament es tracta d’àmfores oleícoles, recipients utilitzats per al transport d’oli procedent de la zona bètica de la Península i embarcades al Portus Ilicitanus, per a traslladar-les a Roma. D’altres també eren utilitzades per al transport de vi i de salses de peix. Per la morfologia que presenten, podrien tractar-se d’àmfores per l’emmagatzematge i transport d’aquests productes.

Per aquests fets, la Guàrdia Civil va procedir a instruir diligències judicials a aquest veí de Santa Pola i el seu fill com a presumptes autors d’un delicte contra el patrimoni històric i un altre delicte d’encobriment. Les diligències es troben al jutjat d’instrucció d’Elx.

També et pot interessar

stats