Recuperen tres àmfores romanes del segle I a Santa Pola

La Guàrdia Civil i el Museu de la Mar agraeixen la comunicació a una ciutadana que les va trobar al seu domicili, probablement adquirides per un familiar ja mort

Els agents i tècnic amb les tres àmfores
Els agents i el tècnic amb les tres àmfores / Guàrdia Civil

En una actuació coordinada entre el Seprona de la Guàrdia Civil d'Elx i el Museu de la Mar de l'Ajuntament de Santa Pola han sigut recuperades tres àmfores romanes de ceràmica, procedents del segle I.

La Guàrdia Civil i l'Ajuntament de Santa Pola agraeixen la comunicació de la troballa a una ciutadana que les va trobar en el seu domicili, probablement adquirides en algun moment per un familiar ja mort.

Mentre netejava un habitatge que volia posar en venda, havia localitzat en el soterrani tres peces ceràmiques de grans dimensions que va pensar que podien tindre algun valor històric. Els agents van comprovar que es tractava de tres àmfores probablement de l'època romana.

A fi de comprovar el seu origen i valor precisos, i donar-los el destí adequat, els agents es van posar en contacte amb els especialistes del Museu de la Mar, organisme encarregat de la recuperació, estudi i custòdia del patrimoni d'aquesta ciutat.

Una de les àmfores que ara serà estudiada
Una de les àmfores que ara serà estudiada / Guàrdia Civil

En una anàlisi preliminar realitzada per experts de la Universitat d'Alacant, han determinat que es tractaria de tres àmfores romanes de ceràmica, possiblement bètiques, de l'Època Altimperial, procedents del segle I.

Ara seran estudiades meticulosament, netejades i restaurades tant com siga possible, amb la finalitat que puguen ser exposades al públic al museu del poble.

La majoria de les àmfores trobades en aquesta zona eren oleícoles, utilitzades per al transport d'oli procedent de la zona bètica de la península i embarcades al Portus Ilicitanus, per a traslladar-les a Roma. Altres també eren usades per al transport de vi i de salses de peix molt apreciades pels romans.

Per la morfologia que presenten aquestes tres peces, podria tractar-se d'àmfores dedicades a l'emmagatzematge i transport d'algun d'aquests productes. És possible que procedisquen d'algun dels derelictes presents en el nostre litoral.

La llei obliga a tota persona que trobe un objecte arqueològic a comunicar-ho a les autoritats tan prompte com es produïsca la troballa. No fer-ho pot suposar una infracció considerada greu, i castigada segons aquesta llei amb una multa que oscil·la entre els 60.001 i els 150.000 euros.

També et pot interessar

stats