Recta final de la quarta onada de calor de l’estiu

Les altes temperatures continuaran acompanyant-nos les pròximes hores, tot i que el cap de setmana canvia la tendència

Una dona es refresca en una piscina
Una dona es refresca en una piscina / Alejandro Garcia (Efe)

Encarem de nou una jornada molt calorosa, no només a casa nostra sinó a tota la Península. Molt especialment, en punts de la meitat nord, on fins i tot l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat avisos de nivell roig, ja que podrien superar-se els 39-40 graus en zones poc habituals. Cap al centre peninsular, s’han activat avisos de nivell taronja.

Al nostre territori, l'Aemet ha activat avisos de nivell groc perquè es podrien superar els 36 graus molt a prop del litoral de Castelló i de València, alhora que en zones d’interior, els termòmetres podrien pujar fins als 38-39 graus de màxima.

Al seu torn, la Conselleria de Sanitat ha activat l'alerta sanitària de nivell roig en municipis de 21 comarques (la jornada de dimarts n'eren set les comarques amb nivell roig), especialment a la província de València, on només les comarques del Camp de Morvedre i el Racó d'Ademús no arribarien al nivell roig i es quedarien en nivell taronja.

Aquest dimecres tindrem un dia assolellat, amb el cel pràcticament ras i brises suaus.

Cal destacar també la temperatura de la superfície de la mar, que torna a màxims anuals. En concret, la boia situada davant del golf de València marcava aquest dimarts els 29 graus.

Les altes temperatures marines fan que les brises que entren del mar cap a terra no siguen tan refrescants com ho serien si l’aigua estiguera més freda. A més, mantenen la temperatura molt elevada de nit i matinada a les zones del litoral i augmenten la humitat.

Continuen les nits sufocants

La passada nit tinguérem mínimes de 24-27 graus en punts de la costa i també en zones elevades. Una situació que es repetirà amb tota probabilitat la pròxima nit.

En concret, es preveu que pràcticament tot el litoral registre temperatures superiors als 25 graus (nit equatorial), mentre que a la capital de la Plana tindran una nit tòrrida (més de 28 graus).

Aquesta massa d’aire càlid no sols afecta la Península sinó també Portugal i el sud de França, on les temperatures podrien ser superiors als 40 graus.

Una onada de calor que, ara sí, entra en la recta final i que tindrà previsiblement dijous el seu punt àlgid.

Tot i això, per al cap de setmana, els models preveuen un important canvi en l’oratge, especialment a partir de dissabte de vesprada, amb una baixada general de temperatures en tot el territori nacional.

Diumenge i dilluns que ve augmentaran la nuvolositat i la possibilitat de precipitacions. 

Consells per a afrontar la calor

Recordem que, en dies de tanta calor, cal extremar les precaucions i seguir aquestes recomanacions que ens arriben des de la conselleria:

  • Compte amb el sol, especialment entre les 12 i les 17 hores.
  • Beu abundants líquids tot i no tingues set.
  • Evita les begudes amb cafeïna, alcohol o amb sucre, ja que poden afavorir la deshidratació.
  • Menja abundants amanides, fruites i verdures.
  • Compte amb el cotxe, no deixes ningú dins, tampoc la mascota.
  • Busca llocs frescos i en l'ombra.
  • Fes atenció especialment a les persones majors, malalts i menors de quatre anys.
  • No faces exercici físic intens en les hores més caloroses.
  • Utilitza cremes protectores adequades.

També et pot interessar

stats