Rècord de població a la Comunitat Valenciana al juliol: més de 5,27 milions
La generació del baby-boom copa un terç d'un cens amb predomini de dones, mentre que els residents estrangers també registren màxims
La Comunitat Valenciana ha batut un nou rècord de població en el segon trimestre de 2023. Segons mostren les dades de l'estadística contínua de població (ECP) publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la xifra de residents en el territori a 1 de juliol de 2023 és 5.270.802, màxim de tota la sèrie històrica. Suposa un increment de quasi 52.000 persones des de gener (+1%) i de més de 105.000 en els darrers dotze mesos (vora un 2% més). La tendència a l'alça es replica en totes les autonomies i també a escala estatal. Espanya encadena sis mesos per damunt dels 48 milions d'habitants i ara, per primera vegada, arriba a 48.345.223.
L'ens atribueix el creixement poblacional en tot el país fonamentalment a l'auge de les persones nascudes a l'estranger, cosa que evidencia també un impuls dels processos de nacionalització espanyola. Al conjunt nacional són quasi 8,5 milions els residents que eixiren al món en algun lloc de l'estranger i després dugueren a terme el tràmit per a adquirir la nacionalitat, mentre que al territori valencià se'n localitzen més d'1,1 milions. Els altres 4,1 milions són residents nascuts en punts d'Espanya.
L'estadística, tot i que provisional, també revela un avanç del pes dels residents estrangers en el cens poblacional. Ja suposa el 17,8% del volum de població —el percentatge creix set dècimes des de gener— i marca igualment un altre màxim històric. Per primera vegada, la població estrangera a la Comunitat Valenciana supera la barrera de les nou centenes de miler i se situa en 938.806. Els 4,3 milions restants d'habitants en l'autonomia tenen la nacionalitat espanyola.
L'INE permet desglossar per nacionalitats la població estrangera, però només disposa de dades definitives actualitzades fins a l'1 de gener de 2021. La zona la Unió Europea és la que abasta vora el 27,5% dels residents valencians estrangers. Un total de 258.833 persones tenen nacionalitat d'algun país dels Vint-i-set, mentre que altres 151.024 són dels països no comunitaris d'Europa. A continuació en el rànquing, Àfrica i Sud-amèrica són els continents que més població estrangera aporten a la Comunitat Valenciana: 131.921 i 125.839, respectivament.
Alacant lidera el creixement
En la radiografia provincial, la de València es manté com la més poblada amb 2.686.403 habitants, seguida per Alacant —1.974.438— i Castelló —609.961—. Les tres guanyen habitants en l'últim exercici i baten rècord, però és Alacant la que més ha crescut, vora un 2,29% des de l'1 de juliol de 2022. Castelló i València es mouen en un percentatge inferior al 2%.
Predomini de dones
Per sexes, les dones mantenen la preponderància sobre els homes, amb 2.679.659 i 2.591.143 respectivament. Ambdós col·lectius guanyen població des de l'any passat, però elles creixen lleugerament més (dues dècimes). A 1 de juliol de 2023, el 50,84% de la societat valenciana són persones de sexe femení i el 49,16% restant de sexe masculí.
Vora un de cada tres, en la quarantena o cinquantena
L'enquesta dibuixa un perfil per edats heterogeni a la Comunitat Valenciana. El pes principal el sostenen les franges entre els 40 i els 59, que són vora 1,67 milions d'habitants. Són pràcticament la generació del baby-boom, els que nasqueren entre finals dels anys cinquanta i mitjan dels setanta. Un sector poblacional madur, però que encara no pot considerar-se vell i que abarca quasi un terç de tota la societat. El grup més nombrós de valencians i valencianes el formen les persones que tenen 46 anys, un total de 91.349.
Per contra la cua etària la tanquen els nonagenaris, com és previsible per ser el col·lectiu poblacional més fràgil. Hi ha vora 55.600 persones en el territori que es mouen en aquest tram d'anys. Com a curiositat, hi ha 1.308 valencians i valencianes centenaris, que tenen cent anys o més. I els de 99 són el grup menys nombrós: només 883 persones tenen aquesta edat ara mateix a la Comunitat Valenciana.
La distribució d'edats també reflecteix la davallada en la natalitat que pateix la societat, tant a escala estatal com territorial. En clau valenciana els vora 36.000 nadons de menys d'un any que tenim censats en l'actualitat contrasten amb el volum d'altres grups de població adulta i en la tercera edat, que dupliquen i fins i tot tripliquen en quantitat. Una tendència que accentua cada vegada més la inversió que ja experimenta la piràmide poblacional des de fa dècades.