Com reciclen els valencians i les valencianes?
El Dia Mundial del Reciclatge serveix a les administracions per a fer balanç de l'actitud dels consumidors davant els residus que generen
Espanya "no ix bé en la foto en qüestió de gestió de residus", segons ha deixat clar aquest dilluns la vicepresidenta quarta del govern espanyol, Teresa Ribera, per a qui és necessari recuperar el temps perdut, mitjançant l'aprovació demà en el Consell de Ministres d'un nou marc jurídic en aquesta matèria. Ribera ha fet aquesta afirmació amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra aquest 17 de maig.
La ministra ha deixat clar que el govern ha de dur endavant una llei que deu implicar "un gran pas en la manera de gestionar els nostres residus", que, entre altres actors, ha de comptar amb el suport de les administracions locals i autonòmiques, ciutadans i sectors industrials. I ha mencionat que Espanya ha d'aconseguir reduir per a 2030 un 15% els residus que la ciutadania generava el 2010, amb una reducció a la meitat del residu alimentari a la llar, i incrementar les taxes de residus municipals de 5 punts percentuals cada cinc anys des de 2020, fins a aconseguir el 65% el 2035. Ribera ha recordat que és "raonable" que la meitat dels residus que ara es generen acaben en l'abocador.
I dins d'aquest context dibuixat per la ministra, com ha evolucionat la Comunitat Valenciana en aquest tema? Les xifres del Consell apunten cap a una major sensibilitat ciutadana.
Durant els últims cinc anys, de fet, el depòsit al contenidor groc s'ha incrementat un 57% i un 32% en el blau. I durant l'any passat, un exercici atípic per la pandèmia, cada persona de la Comunitat Valenciana va depositar una mitjana de 13,7 quilograms de residus (un 11,7% més respecte de l'any anterior) en els 21.531 contenidors grocs que hi ha destinats als envasos domèstics de plàstic, metall i brics. Però encara cal avançar en aquest camp, donat que tot el que arriba al contenidor groc no és correcte. "Cal continuar reforçant i sensibilitzant per a millorar la separació que els ciutadans i ciutadanes fan a la llar, ja que, dels quilos que cada persona va depositar al contenidor groc, 3,3 quilos van ser de residus que no són envasos", avisen en un comunicat des de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Els depòsits al contenidor blau, per la seua banda, van créixer un 2,3% i situaren en 15 quilos la mitjana que cada valencià va dur de paper i cartó als 19.601 contenidors disseminats a tot el territori, segons ha remarcat la Generalitat en un comunicat.