Raúl Puerta, primer faller major a la ciutat de València

La falla Borrull-Socors ha fet història, en nomenar un home màxim representant de la seua comissió

Raúl Puerta, faller major de la comissió Borrull-Socors / À Punt NTC

“Jo soc de Múrcia i quan tenia quatre anys els meus pares em van dur a veure les Falles i va ser amor a primera vista". Així descriu Raúl Puerta, en un perfecte valencià, els seus inicis en el món faller. 

El jove Puerta va experimentar un enamorament que ha tardat trenta anys a quallar. I és que, aquest murcià de 34 anys, que viu des de fa dos a València, és el primer faller major de la ciutat. La seua comissió, Borrull-Socors, amb els estatuts revisats ara fa cinc anys, li ha donat el passaport a la màxima representació fallera. 

“Hui la notícia és que Raúl és faller major, però m’agradaria que no ho fora”, explica Sebastià Marín, president de la falla Borrull-Socors. “M’agradaria que la notícia fora que qualsevol persona pot ser faller o fallera major”, aclareix.

Passes immersives en la cultura festiva que s'hauran de fer per primera volta. No hi ha cap manual protocol·lari per a un faller major, però en la comissió estan disposats a fer història i a escriure-la perquè siga més oberta.

“Estem vivint una revolució, en la societat en general i també en les Falles”, declara Puerta davant de les càmeres d’À Punt NTC. “És un somni complit i m’agradaria que servira per a obrir portes”, afegeix.

Aquest diumenge, Raúl s'ha estrenat en el càrrec acompanyat del seu president. Amb naturalitat, integrats en el despertar de la ciutat, han guardat silenci. Podria ser candidat a faller major de València? Els estatuts de la Junta Central no ho contemplen, per ara.

Primer faller de la història de les Falles

El precedent de Raúl el trobem a Sagunt (Camp de Morvedre), amb Víctor Belinchón, el primer faller major de la història de les Falles. El fester va ser el màxim representant de la seua comissió, la Marina del Port de Sagunt, durant les Falles celebrades a la localitat el 2022, moment en el qual proclamava que "no és una fita, sinó una cosa normal que havia d'arribar".

A més, la falla Blanqueries de València nomenava el 2018 a Guillermo del Mar com a primer faller de la comissió, però aquest càrrec no substituïa ni s'equiparava amb la fallera major, sinó que era un títol honorífic i una manera de "rendir un merescut homenatge als homes de la comissió".

També et pot interessar

stats