Rates pràcticament immunes al càncer al Bioparc de València

El centre ha acollit el naixement d'una ventrada de rata talp nua, un "mamífer raríssim" conegut per la seua alta resistència a desenvolupar tumors.

Les rates talp nues es poden veure a la zona que recrea la vida subterrània de la sabana del Bioparc
Les rates talp nues es poden veure a la zona que recrea la vida subterrània de la sabana del Bioparc / Bioparc

El Bioparc de València ha acollit  el naixement d'una ventrada de rata talp nua, un "mamífer raríssim" conegut per la seua alta resistència a desenvolupar tumors. Això es deu al fet que posseeixen un gen especial, el P16, que impedeix el creixement desordenat de les cèl·lules i, per tant, la seua resistència al càncer és pràcticament total. Es tracta, a més, d'una de les espècies de rosegadors més longeves que es coneix. Viuen fins a 30 anys, la qual cosa és excepcional en un mamífer tan menut.   

La ventrada ha nascut a partir d'un dels dos grups reproductors procedents de l'Institut für Zoo und Wildtierforschung de Berlín, arribats a l'abril de 2017 al parc.

La rata talp nua viu sota terra, a les zones àrides de la Banya d'Àfrica (Somàlia, Etiòpia, Eritrea i Djibouti), i en funció del nivell d'oxigen pot ser de sang calenta, com la resta de mamífers, o de sang freda, com els rèptils. Viuen en colònies, com les formigues o les abelles, i la vida del grup està governada a través de "mecanismes químics". En aquestes colònies només hi ha una femella reproductora, la "reina", i entre un i tres mascles reproductors o "abellots", la resta d'individus són estèrils i formen part de la "classe treballadora" que s'encarrega de cavar els túnels. 

Aquests "extensos sistemes de túnels" que, segons expliquen des del Bioparc poden ser de diversos quilòmetres de longitud, es poden veure a la zona que recrea la vida subterrània de la sabana, amb galeries visibles a través d'un vidre que permet observar com viuen aquests mamífers.

També et pot interessar

stats