L'empremta de la lava en l’Atlàntic: un delta de mig quilòmetre en només un dia
La lava del volcà Cumbre Vieja tiny de marrò la mar, ja arrasa quasi 700 edificacions i manté 6.000 persones evacuades
La lava del volcà Cumbre Vieja ja ha format com un delta de mig quilòmetre d’ample en l’Atlàntic a penes en les 24 hores en què ha estat caient a la mar. El material volcànic, que des de dimarts a la nit arriba als penya-segats de Los Guirres, ha tenyit de marró l’aigua de la zona, on s’observen zones turquesa i unes altres marrons, segons afirmen els tècnics de l’Institut Espanyol d’Oceanografia que observen el punt en què es troben la lava i la mar, des d’un vaixell, a un quilòmetre de la cascada de lava. A més, en els penya-segats més pròxims al punt en què la lava cau a la mar, hi ha hagut una xicoteta solsida, segons ha advertit Eugenio Fraile, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia.
Aquests tècnics asseguren que, només quan el material volcànic entra en contacte amb la mar, es formen xicotets núvols de gasos, que podrien ser tòxics. De moment el vent afavoreix la situació i es dilueixen ràpidament, però aquesta vesprada, el comité director del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha demanat a la població més pròxima al volcà que extreme les precaucions davant d'una previsible deterioració en la qualitat de l'aire, sobretot a partir de demà divendres, per un canvi en el règim de vents.
Al municipi de Tazacorte, on desemboca el riu de lava que va arribar a la mar dimarts a la nit, han mesurat puntualment valors alts de diòxid de sofre, que superen la normativa sobre qualitat de l'aire i fa olor d'ous podrits. Aquesta situació pot escampar-se divendres a Los Llanos de Aridane i El Paso.
Per això continuen demanant a la població que continue en interiors si no hi ha necessitat d'eixir, i que utilitze mascareta FFP2, sobretot les persones amb afeccions respiratòries, les persones majors, la xicalla i les dones embarassades.
Pel que fa als possibles efectes que la lava pot causar en l’ecosistema marí, José Carlos Hernández, professor de Biologia Marina de la Universitat de La Laguna, apunta que el material volcànic està caient en una zona on la vida marina és "bastant pobra". Creu que, a llarg termini, la lava generarà riquesa biològica perquè la platja de Los Guirres té fons arenosos, amb escassa diversitat d’organismes.
Al marge del drama humà i tenint en compte els aspectes ambientals, Hernández ha explicat que, quan la lava es refrede, formarà a la mar un nou escull rocós, on pot haver-hi aigües intermareals, és a dir, aigües poc profundes i en les quals pot haver-hi molts recursos, com són petxelines, certs tipus de caragols i polps, i més endins de l'aigua, un nou sòl que suplantarà l'arenós que hi havia fins ara, fet que significarà riquesa ambiental. Ara bé, aquest professor de Biologia adverteix que caldrà que passe temps perquè aquest canvi es duga a terme.
D’altra banda, quatre barris de Tazacorte, el municipi per on la lava cau a la mar, continuen confinats aquest dijous, a l’espera que les anàlisis de l’aire confirmen, com sembla inicialment, que els gasos que emet la lava en caure a l'aigua no són perjudicials per a les vies respiratòries.
S’acosta la fi de l’erupció?
Quant a l’evolució de l’erupció del Cumbre Vieja, activa des del 19 de setembre, els científics no aprecien evidències d’estabilització dins del volcà. De fet, en el Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) afirmen que al volcà predomina l’activitat efusiva, amb lava fluida.
Així mateix, han dit que el volcà pot mostrar més episodis d'increment i disminució d'activitat, com els de dilluns, quan va estar pràcticament parat abans d'evolucionar a una fase hawaiana, que predomina sobre l'estromboliana.
La columna de cendres i gasos que està emetent el volcà ha arribat als 3.500 metres d'altura en les últimes hores.
Pel que fa a la superfície que ha arrasat la lava, ja són 476 hectàrees, segons els càlculs del Pevolca. A més, ha destruït 656 edificacions i n'ha danyat 88 més. Algunes companyies aèries, com Binter i Canaryfly, ja han recuperat els vols a La Palma, atés que els vents han afavorit en les últimes hores la dispersió de les cendres i els gasos que emet el volcà.
D’acord amb el pronòstic de l’oratge, les cendres podrien arribar a l’illa d’El Hierro al llarg d’aquest dijous.