Les ‘rajoles de la memòria’ immortalitzen 21 víctimes valencianes en camps d’extermini nazis

Només un dels supervivents va aconseguir escapar d’Aurigny abans de l’alliberament per les tropes aliades.

Acte de presentació de les víctimes del Camp del Túria
Acte de presentació de les víctimes del Camp del Túria / GVA

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha immortalitzat en les ‘rajoles de la memòria’ els noms de 21 víctimes dels camps de concentració i extermini nazis, naturals de la comarca valenciana del Camp de Túria, per a reparar la seua memòria i deixar constància de les seues històries.

Es tracta d’un primer pas per a “restituir el record dels valencians que van ser oblidats primer pel règim franquista i després per una important part de la societat”, ha manifestat la consellera, Rosa Pérez Garijo, en l’acte celebrat a Bétera. Aquestes peces tracten de revertir aquesta situació i “recordar la memòria de les persones que van patir l’horror i que van trobar en molts casos la mort”, ha informat la Generalitat en un comunicat.

L’acte, que s’emmarca dins del projecte Construint Memòria, reconeix la lluita per la llibertat i pels valors democràtics de 21 víctimes de la barbàrie nazi procedents de les localitats valencianes de Benaguasil, Bétera, l’Eliana, Gàtova, Llíria, Loriguilla, Nàquera, la Pobla de Vallbona, Sant Antoni de Benaixeve i Vilamarxant.

Són José Herrero Alsina i Daniel Plasencia Moraval (Benaguasil), Eduardo Campos Falomir, Vicente Miralles, Francisco Ten Campos i José Ten Campos (Bétera), Juan Coll Valero (l’Eliana), Isidro Hernández Morelló, Miguel Navarre Martínez, Daniel Romero Romero i Ricardo Sierra Sánchez (Gàtova), Miguel Portolés Cotanda i José Badia Agustí (Llíria), Federico Cervera Moratín i Isidro Cervera Moratín (Loriguilla), Manuel Cabo Tomàs i Antonio Pérez Aroca (Nàquera), Benjamín Navarro Bargues i José Serra Benavent (la Pobla de Vallbona), Filiberto Garcia Benlloch (Sant Antoni de Benaixeve) i Francisco Tadeo (Vilamarxant).

Aquests 21 homes van passar pels camps de Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Buchenwald i Aurigny, on nou van sobreviure i els altres 12 van morir a mans dels nazis. Només un dels supervivents, Francisco Tadeo, de Vilamarxant, va aconseguir escapar d’Aurigny abans de l’alliberament per les tropes aliades.

Ferida per tancar

“A pesar que han passat 75 anys, el terror i els crims de lesa humanitat que van perpetrar els nazis en els camps d’extermini representen una ferida encara per tancar”, ha lamentat la titular de Qualitat Democràtica. També ha afegit: “els fanatismes i els totalitarismes són producte de la por, la intolerància, el rancor i l’odi”.

També et pot interessar

stats